Előadások

2024.05.24. 11:30

Legfontosabb az egészség: szívegyesületek találkoztak Balatonfüreden

A szívegyesületek regionális találkozóját szervezték meg Kugler Imréné, a Balatonfüredi Szív Egyesület titkára vezetésével Balatonfüreden, a Kisfaludy strandon május 23-án, csütörtökön.

Kovács Erika

Hári Lenke alpolgármester megnyitójában méltatta a találkozót, amelyet a helyi szív egyesület szervezett meg, melyre nagyon büszkén tekintenek. – Tiszteltjük civil szervezeteinket, melyek kitűnő közösségek, és meghatározóak a város életében. Ilyen a szív egyesület is, mely az egészséget helyezi a középpontba – fogalmazott. Molnár Judit, a helyi értéktárbizottság elnöke szintén az egészségre, a mozgás jelenőségére helyezte a hangsúlyt, ami a mostani regionális találkozó kiemelt célja. Az elnök üdvözölte a kitűnő szervezést is. – Az egészséges életmód népszerűsítése a legfontosabb – mondta Kugler Imréné. Komjáthy György, a Székesfehérvári Szív Egyesület elnöke és Vincze Ernőné, a Mosonmagyaróvári Szív Klub vezetője a mozgás mellett a közösségek találkozását, a jóízű beszélgetéseket helyezte a középpontba.

Fotó: Fülöp Ildikó / Napló

A köszöntők után sportos programokat szerveztek a strandon, majd a Jókaival hajóztak egy nagyot a Balatonon.   

Mint ismert, a Balatonfüredi Szív Egyesület Nagy Gábor orvos kezdeményezésére alakult meg az Országos Szív Egyesület tagszervezeteként 1997 áprilisában. A 20 fős alapító tagság a szívkórház betegregisztrációja alapján a környékbeli szív- és érrendszeri problémákkal diagnosztizált betegek közül került ki, s háromtagú vezetőséggel egészült ki. Célkitűzéseik főként szakmaiak: rehabilitálják a szívinfarktuson, szívműtéten átesett betegeket, tornákat, egészséges életmódra nevelő előadásokat szerveznek, részt vesznek az országos szervezet munkájában.

Tagságuk létszáma az elmúlt években megtöbbszöröződött, ami magával hozta a célkitűzések megváltozását is, ugyanis egyre több tag prevenciós célból keresi fel az egyesületet, mely főként nőkből áll, az átlagéletkor 60–70 év. Fő tevékenységük a rehabilitációs mozgásprogram, melyet szakképzett gyógytornászok vezetnek. Ez szárazföldi és vízben történt tornából, nordic walking- és gyalogtúrákból áll, heti négy alkalommal. A foglalkozásokat a szívkórház jól felszerelt tornatermében és uszodájában, valamint a környék túraútvonalain szervezik. Mindemellett rendszeresek náluk az egészséges életmódról szóló előadások is. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában