A múlt egy darabja

2024.05.24. 11:00

Nem mindennapi emléktáblát kapott a Pápai Tankerületi Központ

Különleges tárgyra bukkantak a Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. munkatársai. A Téglagyári úti telephely jelzőtáblaraktárából ugyanis egy Ternyei Sarudy Ottót ábrázoló réz emléktábla került elő, aki közel egy évtizeden át volt a tanítóképző intézetek országos tanulmányi felügyelője.

Haraszti Gábor

Ternyei Sarudy Ottót sok szál fűzte Pápához. Gimnáziumba Sátoraljaújhelyen járt, a tanítóképzőt Sárospatakon végezte. Budapesten polgári iskolai tanítói, két évvel később tanári oklevelet szerzett. Előbb az érsekújvári, majd az alsólendvai polgári iskolákban tanított. A tanári diploma megszerzése után előbb Znióváralján, majd 1898-ban Pápán lett tanár a tanítóképző intézetben. 1908-tól a Dévai Tanítóképző igazgatója, később Kolozsvárott tanított. 1921-ben Pápán igazgatóvá nevezték ki, egy év múlva tankerületi főigazgató és nyolc éven át az állami tanítóképző intézetek országos felügyelője volt. 1931-ben hunyt el, két évvel később készült el emléktáblája, mely az alsóvárosi temetőben kapott helyet. Miután évtizedekkel később a raktárban rábukkantak a táblára, annak múltját Bakos László önkormányzati képviselő és Hermann István, a Jókai Mór Városi Könyvtár nyugalmazott igazgatója kutatta fel, mint kiderült, egy pápai öntőmester bronzból készítette el 1933-ban. 

Áldozó Tamás polgármester adta át Egyházi Andreának a múlt egy darabját, mellettük Bakos László képviselő
Fotó: Haraszti Gábor/Napló

Áldozó Tamás polgármester kiemelte, Sarudy Ottó mögött egy rendkívül értékes életút áll, amit a korabeli sajtó szépen feldolgozott, tehát nyomot hagyott maga után. – Az emléktáblát átadtuk a tankerület számára, mint a tanügyi igazgatás mai szereplőjének, így ők méltó elhelyezéséről és bemutatásáról tudnak gondoskodni. A város sok-sok ember életútjából építkezik, és sok-sok ember teljesítményének köszönhetően néz ki úgy, ahogy ma találkozunk vele. Azt nem lehet megmondani, hogy a ma bennünket körülvevő pápai valóság melyik kis darabja vezethető vissza Sarudy Ottóhoz, de biztos, hogy része van abban, hogy olyanok vagyunk, amilyenként ma éljük a hétköznapjainkat – emelte ki a polgármester. 

A domborművet Egyházi Andrea tankerületi igazgató vette át, aki örömét fejezte ki a felajánlás kapcsán, és biztosított mindenkit, hogy jó helyre fog kerülni az emléktábla. 

Fotó: Haraszti Gábor/Napló

– A tankerületi központ épületének előkertjében kívánjuk felállítani a táblát és méltón emlékezni a tankerületi rendszer 1900-as évek eleji üzemeltetőjére, akinek a szakmai és a gazdasági irányítás tartozott a feladatkörébe. Még soha nem kaptunk ilyen vagy ehhez hasonló tárgyat és arról sincs tudomásom, hogy más tankerületi központ hasonló értékű emlékművet kapott volna – húzta alá az igazgató. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában