fő az odafigyelés!

2018.05.10. 17:00

Jó tanácsok időseknek: utazzunk gondtalanul, biztonságban!

Nagyon sok körülményt érdemes figyelembe venni, amikor az ember kellemesen szeretné eltölteni idejét egy utazáson, nem beszélve arról, ha valaki az idősebb korosztályhoz tartozik, fogalmazott Vajthó Zoltán, a szépkorúak utaztatására is szakosodott veszprémi utazási iroda tulajdonosa.

Kovács Erika

Vajthó Zoltán: Utazáskor az ember élményeket gyűjt, feltöltődik, kikapcsolódik. Az egyedülállóknak pedig kitűnő lehetőség arra, hogy beszélgessenek, másokkal találkozzanak kellemes helyszíneken Fotó: Pesthy Márton

-Ne legyen túl hosszú, mondjuk több napon át tartó az utazás, ha valaki az idősebb generációhoz tartozik, javasolta a szakember. Vajthó Zoltán hozzátette, indulás előtt feltétlenül tájékozódjunk a körülményekről, például arról, hányszor áll meg az autóbusz az úti célig, illetve mennyire kényelmes járművel utazunk. Nagyon fontos, hogy az ember tisztában legyen valamennyi költséggel, így azzal is, amit külön kell fizetni, például látnivalók megtekintésekor.

-Szervezett utazást időseknek amiatt is érdemes választani, mert így rendelkezésre áll, mindent megszervez, mindenben segít a csoport kísérője, illetve az idegenvezető, és az is könnyen boldogul, például eligazodik az étlapon, megismerheti az adott helyszínt, a nevezetességeket, aki nem beszél nyelvet, hangsúlyozta az irodatulajdonos. Mint elmondta, mindenképpen nézzünk utána annak, hogy az iroda, amellyel utazni szeretnénk, létezik-e, nézzük meg, rendelkezik-e engedélyszámmal, van-e honlapja, e-mailcíme? Erről az iroda hivatalos oldaláról tájékozódhatunk az interneten, vagy az iroda hivatalos dokumentumait tekintse át. Az mindenképpen keltsen bennünk gyanút, ha egy utat túlságosan olcsón kínálnak, így például néhány tízezer forintból nem lehet külföldre utazni szállással együtt.

-Alapvető utazáskor a biztosítás megkötése, de arra ügyeljünk, hogy az Európai Egészségbiztosítási Kártya az egyes országokban eltérő szolgáltatást ad, és ami adott helyen ingyenes, más államban nem biztos, hogy az! – tanácsolta Vajthó Zoltán. Hozzáfűzte, ezért mindig valamelyik biztosítótársaságnál kössük meg a baleset-, betegség-, és poggyász biztosítást (BBP), amelyről az irodák részletes tájékoztatást adnak. Figyeljünk oda arra is, hogy kártyánk a felelősségbiztosítást, illetve az útlemondást is tartalmazza. Mindez nem kerül sokba, ugyanakkor nagy biztonságot ad.

Vajthó Zoltán: Utazáskor az ember élményeket gyűjt, feltöltődik, kikapcsolódik. Az egyedülállóknak pedig kitűnő lehetőség arra, hogy beszélgessenek, másokkal találkozzanak kellemes helyszíneken Fotó: Pesthy Márton

 

A szakember azt is tanácsolta, hogy célszerű odafigyelni az étkezésre is, itthon és külföldön egyaránt. A megszokottól eltérő ízű, fűszerezésű, vagy a túl sok étel ugyanis elronthatja, illetve megterhelheti az ember gyomrát, és bizony akár tönkre is teheti az utazást. Nagyon fontos az is, hogy gondosan figyeljünk a bőrönd tartalmára, súlyára. Idéntől érvényes új előírás szerint személyenként autóbuszokra összesen 18 kiló súlyú bőrönddel és kézipoggyásszal szállhatunk fel, és ezt szigorúan ellenőrzik. Az utastérbe pedig nem vihető kisbőrönd, hűtőtáska, és a biztonságot akadályozó csomag, csak azt vihetjük fel a buszra, ami a fejünk feletti rekeszben elfér, és biztonságosan elhelyezhető. A holmi összeállításánál alapvető szempont az, hogy az ember hova utazik, de meleg helyre, így nyáron tengerpartra is érdemes elcsomagolni egy könnyebb pulóvert, esőkabátot, vízhatlan cipőt, és arra mindig ügyeljünk, hogy a szükséges gyógyszereket vigyük magunkkal!

Vajthó Zoltán szerint saját érdekünkben indulás előtt célszerű elkérni a csoport kísérőjének a telefonszámát, illetve az autóbusz rendszámát, hogy adott esetben, például, ha valaki elkeveredik, mondjuk egy városban, akkor visszataláljon. -Az utakon, kirándulásokon mindenki kiemelten figyeljen oda értékeire, táskájára, mert a nézelődő, bámészkodó turisták könnyen a rossz szándékú emberek, a tolvajok céltáblái lehetnek! – fogalmazott az irodavezető.

-Utazáskor az ember élményeket gyűjt, feltöltődik, kikapcsolódik. Az egyedülállóknak pedig kitűnő lehetőség arra, hogy beszélgessenek, másokkal találkozzanak egy kellemes helyszínen, vélekedett a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában