Programok

2017.09.14. 08:00

A Kulturális Örökség Napjai és Ars Sacra Fesztivál a Boldog Gizella gyűjteményben

Idén ősszel is gazdag programajánlattal várja látogatóit és az érdeklődőket a veszprémi Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény.

Napló

Habsburg-Lotharingiai Mihály, Erzsébet királyné ükunokája Sisi életútjáról beszélt a Kiegyezés és koronázás 1867 című kiállítás idén májusi megnyitóján Fotó: Penovác Károly

A Kulturális Örökség Napjai (KÖN – szeptember 16–17.), valamint az Ars Sacra Fesztivál (szeptember 16–24.), illetve az annak részeként zajló Nyitott templomok éjszakája (szeptember 16.) országos rendezvénysorozathoz kapcsolódnak az egyházi gyűjtemény programjai. A KÖN az idén Aranykorok emlékezete mottóval hívogatja látogatóit, ennek jegyében a gyűjtemény rendezvényei a Szent László-emlékévhez, a reformáció emlékévéhez, az 1848–1849. évi forradalom és szabadságharc eseményeihez, valamint a kiegyezés és az 1867. évi koronázás 150. évfordulójához és az első világháború centenáriumához kötődnek. A programok idén is átfedik egymást a KÖN, az Ars Sacra Fesztivál és Nyitott Templomok Éjszakája eseményeivel. A programsorozatokhoz kapcsolódnak a gyűjtemény kiállításai. A Tejfalussy-házban a Kiegyezés és koronázás, valamint a Test és lélek a nagy háborúban, a Szent Imre piarista és helyőrségi templomban pedig „Idvezlégy, kegyelmes Szent László király!” címmel láthatók tárlatok. A Tejfalussy-házban és a Szent Mihály-bazilika Főszékesegyház altemplomában kapott helyet a Boldog Gizella királyné, a veszprémi székesegyház alapítója című fotókiállítás.

Habsburg-Lotharingiai Mihály, Erzsébet királyné ükunokája Sisi életútjáról beszélt a Kiegyezés és koronázás 1867 című kiállítás idén májusi megnyitóján
Fotó: Penovác Károly

A kiállításokhoz ingyenes belépővel film- és könyvbemutató, valamint előadások kapcsolódnak. A rendezvények nyitánya lesz a szeptember 16-án 16 órakor kezdődő Őszi Filmklub első programja a Szent Imre-templomban, a 80 huszár című 1978-ban született magyar filmdráma bemutatója. A vetítést beszélgetés követi Sára Sándor filmrendezővel, operatőrrel. Az 1848/1849–1889 – A Magyar Királyság története a magyar filmművészetben című Őszi Filmklub programjain vetített filmek a gyűjtemény Kiegyezés és koronázás 1867 című kiállításához csatlakozik. A Szent László-tárlathoz kapcsolódik szeptember 19-én, kedden 17 órától H. Kolba Judit régész, muzeológus előadása Szent László alakja az ötvösművészetben, valamint Sipos Enikő textilrestaurátor előadása a zágrábi Szent László-palástról a helyőrségi templomban.

A Test és lélek a nagy háborúban kiállításhoz kapcsolódik a nagy háború centenáriuma alkalmából Toldi Éva tanár, újságíró előadása szeptember 22-én, pénteken 17 órától a Szent Imre-templomban Az emberi szolidaritás vértanúja: Gyóni Géza címmel. Ugyanehhez a tárlathoz kötődik szeptember 21-én, csütörtökön 17 órakor Kovács Gergely történész, a Mindszenty Alapítvány képviselője Zita és Károly – Akik egymást segítették az égbe című kötetének bemutatója a helyőrségi templomban. A könyv a főegyházmegyei gyűjtemény kiadásában jelent meg nemrég, bemutatja a szerző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában