naiv festő

2017.09.29. 12:00

Utánozhatatlan báj jellemzi Horváth Zsolt képeit

Helyi alkotó, Horváth Zsolt naiv festő kiállítása nyílt a badacsonytomaji Egry József Művelődési Központban.

Tóth B. Zsuzsa

A tárlatot Tihanyiné Bálint Zsuzsa nyitotta meg Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A megnyitón Tihanyiné Bálint Zsuzsa, a Tapolcai Amatőr Képzőművész Kör vezetője méltatta az alkotót, aki több mint egy évtizede készíti különleges textilképeit.

A tárlatot Tihanyiné Bálint Zsuzsa nyitotta meg Fotó: Tóth B. Zsuzsa

– Az alkotás az egyetlen csoda, mely megkülönböztet bennünket a bioszféra több mint egymillió fajától. Az alkotás az, melynek kezdete a homályos múltba vész, de mióta eszméletre tértünk, azóta gyakoroljuk megállás nél- kül, ellenállhatatlan késztetést érezve, hogy ki-ki a maga módján, millióféleképp, de részt vegyen ebben a gyönyörű folyamatban. Rengeteg a festő. Hivatásos és amatőr egyaránt. Máig is vita tár- gya, hogy melyik mit jelent. Annyiban van egyetértés, hogy a szakmai végzettségűek a hivatásosok, akik pedig ilyennel nem rendelkeznek, amatőrök. Mindenesetre: Horváth Zsolt amatőr. Amatőr, mint az avantgardizmus egyik legnagyobb, leghíresebb, magányos festője, Henri Rousseau volt. Autodidakta volt a szó legklasszikusabb értelmében. Mára képeinek ára felfoghatatlan. Akkor mégsem a végzettség méri meg az alkotó értékét? Nehéz kérdés. Azt mondanám, hogy a szerencse, a véletlen és az idő. Horváth Zsoltnak mindháromból van bőven. Tehetséges alkotó; az egyéni világlátás, utánozhatatlan báj csakis rá, az ő alkotásaira jellemző. Kitartás is van benne bőségesen, e falak bizonyítják. A többit pedig bízzuk az időre. Reméljük: kegyes lesz hozzá is, mint Rousseau-hoz, Van Gogh-hoz vagy Gauguinhez – mondta Tihanyiné. Az aprólékos gonddal készült képek alkotója vallja, ő nem vászonra fest, neki a vászon a festéke. A tárlat november 30-ig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában