ötcsillagos esték

2017.10.26. 08:49

Meghitt hangulat, halvány fények és pihenőszékek a koncerten

Olyan zenét szerettünk volna létrehozni, ami mentes azoktól az elvárásoktól, amik manapság egy zenekart érnek.

Molnár Sándor

Fotó: a szerző

Olyat, ami csak úgy megtörténik, amin nem kell gondolkodni, bonyolult zenei formákat keresni, hanem csak úgy megszületik – mondta Franczia Dániel

Az ötcsillagos esték rendezvénysorozat keretében meghitt hangulat, halvány fények és pihenőszékek várták a koncertre érkezőket Nemesvámoson.

Prejczer Katalin és Franczia Dániel három-négy éve muzsikálnak már együtt. A mostani közös zenélésük úgy indult, hogy egy üveg levendulaszörp társaságában beültek egy terembe és elkezdtek improvizálni. Egy barátjuk felvette az anyagot, amelyből azóta CD is született. Kitaláltak egy olyan műsort, amely a relaxáció felé viszi őket és a hallgatóságot is. A zenéjük egyedi és improvizatív, mindig egy kicsit változik, ebből adtak most ízelítőt az Ötcsillagos estéken is.

Dániel eredetileg Közel-keleti ütőhangszereken játszik és ezeknek köszönhetően felfedezett más egzotikus hangszereket is, mint az afrikai eredetű sansula, a svájci handpan, vagy a tibeti hangtálak. Utóbbi három fontos szerepet kapott a koncerten is, mert a relaxációs, meditációs zenei világhoz nagyon jól illenek.

– Alapvetően ez egy olyan zene, ami az ellazulást segíti, ezért gondoltuk, hogy akik eljönnek és bevállalják, azok pihenőszéken hallgathatják. Az igazi tervünk az, hogy nyáron, szabad ég alatt, kinn a természetben tartunk koncerteket, amelyekhez tiszta és nyugodt környezetet teremtünk – mondta el Prejczer Katalin.

Fotó: a szerző

Ez volt az első alkalom, hogy közönség előtt játszották ezt a fajta, ambientális zenét, amelyre kísérletként, műhelymunkaként tekintenek. Kevés zenei elemből egyfajta hangulatteremtés volt a céljuk. Az, hogy a hangokat hagyják élni.

A koncert hallgatóságát megérintette az előadás. Volt, aki augusztusi éjszakában a csillagos ég alatt, és volt, aki egy hegytetőn, csörgedező patakok között érezte magát. Másoknak segített felülemelkedni a mindennapi gondokon, éppen ezért, nagyon köszönték a különleges élményt a két előadónak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában