Felelősséggel a múlt értékei iránt

2017.10.26. 18:19

Orlai Petrich és Petőfi pápai diákéveinek emlékére avattak táblát

Emléktáblát avattak a 195 éve született Orlai Petrich Soma festőművész, s unokatestvérével, Petőfi Sándorral való pápai diákoskodásuk tiszteletére.

Laskovics Márió

Az avatón Áldozó Tamás polgármester az épített és kulturális örökségekben gazdag múlt megőrzését hangsúlyozta. Balra Kiss László pápai művésztanár, az emléktábla készítője, jobbra Kerecsényi Zoltán önkormányzati képviselő, az "Elsősorban pápai"-Városbarát Egylet (EpVE) ügyvivője

Orlai Petrich Soma festőművész születésének 195. évfordulójáról, valamint másod-unokatestvérével, Petőfi Sándorral való pápai diákoskodásuk, illetve a költő pápai névfelvételének (Petrovicsból itt lett Petőfivé) 175. évfordulójáról emlékeztek meg és emléktáblát avattak csütörtökön Pápa Város Önkormányzatának Barát utcai Egyesített Szociális Intézményében.

Az avatón Áldozó Tamás polgármester az épített és kulturális örökségekben gazdag múlt megőrzését hangsúlyozta. Balra Kiss László pápai művésztanár, az emléktábla készítője, jobbra Kerecsényi Zoltán önkormányzati képviselő, az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet (EpVE) ügyvivője

Az elmúlt hetek során megújult épület előtt elmondott beszédében Áldozó Tamás polgármester az épített és kulturális örökségekben gazdag múlt megőrzését hangsúlyozta.

Kiss László, Áldozó Tamás, Kerecsényi Zoltán, Csukárdi Tibor és Babos Tibor

- Fel kell hívnunk mások figyelmét is, hogy a város történetéből van még mit tudni. Effajta felelősségen túl a november 9-én elbírálandó TOP-os pályázatok közé összeállítottunk egy, a reformkori Pápát az infokommunikáció legkorszerűbb eszközeivel bemutató „tanösvényt”. E pályázat sikerességétől függetlenül is jövőbeli utunkat szemlélteti, mindenféleképpen költenünk kell értékeink megmutatására. De nemcsak a turisták, hanem önmagunk miatt is. Mert minél inkább tisztában vagyunk azzal, hogy honnan jöttünk, mi van mögöttünk, milyen felelősséggel rakták tele a hátizsákunkat a megelőző generációk, annál pontosabban tudhatjuk, merre vezet az út – mondta el a városvezető.

Pápa Város Önkormányzata képviselő-testületének tagjai is jelen voltak az emléktábla-átadón

Az Egyesített Szociális Intézmény barokk stílusú, egyemeletes, jellegzetes „napsugaras” kapuzatú épülete volt Orlai és Petőfi második pápai lakóhelye 1841/42 fordulóján, de csak rövid ideig, mert a hideget alig bírták elviselni, nem tudták jól befűteni nagy szobájukat. Eztán kényszerültek átköltözni a mai Petőfi utcába, az ókollégium mellé.

Kiss László, Áldozó Tamás, Kerecsényi Zoltán, Csukárdi Tibor, Babos Tibor és Vennes Gyöngyi

Itt tartózkodásuk mementója a Kiss László pápai művésztanár bronz Orlai-domborművével díszített márványtábla, mely Pápa Város Önkormányzata képviselő-testületének döntése értelmében, az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet (EpVE) ügyvivője, Kerecsényi Zoltán önkormányzati képviselő kezdeményezésére, a nagy múltú Pápai Jókai Kör közreműködésével valósult meg – tudtuk meg.

Kiss László pápai művésztanár az általa készített bronz Orlai-domborművel

A szigorú műemlékvédelmi szabályok miatt nem utcafronton, hanem az intézmény folyosóján alakították ki ízlésesen az Orlai-Petőfi emlékjelet, amit Áldozó Tamás és Kerecsényi Zoltán közösen lepleztek le. Az alkalmon szavalatokkal közreműködtek a Jókai Kör és az EpVE önkéntesei: Babos Tibor, Csukárdi Tibor és Vennes Gyöngyi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában