Kultúra

2017.11.15. 11:30

Meglepetésdalt énekelt a zirci naptár tiszteletére

Több ritkaságnak, újdonságértékűnek számító felvételt is tartalmaz Müller Anikó tizenötödik Zirc anno... naptára, melyet nagy érdeklődés, különleges program kíséretében mutattak be a városházán.

Az előadók: Mavizer Erzsébet, Müller Anikó, Nagy N. Lénárd és Palkovicsné Horák Zsuzsanna. Van bőven indok, hogy kíváncsisággal, reménnyel lapozgassuk a 2018-as év zirci naptárát Fotó: Balogh Ákos

Fotó: Balogh Akos

Az előadás 1938-ba kalauzolt vissza, amikor már érződik a háború előszele. A kor társadalmi életével Palkovicsné Horák Zsuzsanna, Nagy N. Lénárd és maga a szerző, Müller Anikó ismertette meg a hallgatóságot a korabeli helyi tudósítások alapján, irodalmi blokkal közreműködött Stenger Katalin. Nagy tetszést keltett, hogy a hölgy előadók korabeli viseletben jelentek meg. Mavizer Erzsébet zongorajátékával kísért dalcsokorral megidézte a kor hangulatát. A csetényi zenész, pedagógus az új naptár tisz-teletére írt egy dalt, melyet meglepetésként előadott a műsor végén. A vonzó külsejű helytörténeti kiadvány lapjai több ritkaságnak, újdonságnak számító fotót mutatnak. A címlapon például a zirci templom első ábrázolása látható a 18. századból. De láthatjuk a Szent Jobb Zircre érkezését ünneplő tömeget 1939-ből, vagy éppen az ’50-es évek babakocsimodelljét.

Az előadók: Mavizer Erzsébet, Müller Anikó, Nagy N. Lénárd és Palkovicsné Horák Zsuzsanna. Van bőven indok, hogy kíváncsisággal, reménnyel lapozgassuk a 2018-as év zirci naptárát Fotó: Balogh Ákos

A szerző egy olyan házaspárt kért fel az ajánlásra, akik nem zirci születésűek, de régóta itt élnek, és sokat tettek a településért, részesei a közéletnek, a város megbecsült polgárai: Surjányi József gyógyszerész 1962-ben, felesége, Sztana Éva 1980-ban érkezett Zircre. „Egy új év lapjait nyitjuk fel, a titokzatos jövőt. Elnézegetjük az ünnepek eljövetelét vagy nevezetes napokat, kikeressük a családhoz kötődő, hétköznapokból ki-emelkedő dátumokat. Van bőven indok, hogy kíváncsisággal, reménnyel lapozgassuk a 2018-as évet – mondta ajánlójában Sztana Éva. Hozzátette: Müller Anikó igényes naptársorozatával a régi Zircet idézi meg, „azt a Zircet, ami az itt születetteknek az emlékezés, nekünk pedig a megismerés élményeit nyújtja”.

Gróf Nádasdy Borbála írónő is tiszteletét tette az esten, felidézte gyerekkori, Zirchez kötődő emlékeit, és az anyanyelvünk megőrzésének fontosságára hívta fel a figyelmet, mint mondta, itt, a Bakonyban különösen szépen beszélik a magyar nyelvet, legyen ez a megtartóerőnk.

A naptárbemutató műsorát a vendégek hosszú tapsban részesítették. Az estet tombolasorsolás zárta, a szerencsés nyertes Detre Anita volt, így ő lett a 15. Zirc anno... naptár első tulajdonosa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában