Vetélkedő és bemutató

2017.11.30. 09:00

Öt iskolában tartottak tematikus foglalkozásokat

A hungarikumokkal és népművészeti mesterségekkel ismerkedhettek a megye öt iskolájának tanulói az elmúlt hetekben.

Marton Attila

A Rózsa iskolában Hegedűs Árpád a kosárfonást mutatta be a gyerekeknek Fotó: Penovác Károly

A tematikus programok megszervezésére a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület nyert el forrást a Földművelésügyi Minisztérium és a hungarikumbizottság pályázatán. A program a veszprémi Szilágyi, a nemesvámosi Petőfi, a szentgáli Lőrincze és a csetényi Vámbéry iskola után a napokban a Rózsa iskolába látogatott. Horváth Zsolt, a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány kuratóriumi elnöke kiemelte, a tematikus napok révén a diákok megismerkedhettek a hungarikumokkal és a népi mesterségekkel. A program minden helyszínen vetélkedővel kezdődött, amelyben a diákok a hungarikumokkal, Veszprém megyei és világörökségi értékekkel kapcsolatos feladatokat oldottak meg. A vetélkedőn csapatokban vettek részt a diákok, akiket elismeréssel jutalmaztak, a díjakat a Rózsa iskolában Ovádi Péter önkormányzati képviselő adta át.

A Rózsa iskolában Hegedűs Árpád a kosárfonást mutatta be a gyerekeknek Fotó: Penovác Károly

A foglalkozások második részében mesterségbemutatót tartottak a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület tagjai. A sorozat utolsó állomásán Farkas Balázsné szövő, népi iparművész, az egyesület elnöke, Kropf Milán fafaragó, Hegedűs Árpád kosárfonó és Cz. Tóth Hajnalka népi iparművész nemcsak bemutatta a gyerekeknek az egyes mesterségeket, hanem a diákok is kipróbálhatták a fonást, a fafaragást vagy a hímzést.

Az öt helyszínen mintegy 150 gyermek vett részt a foglalkozásokon. A program zárórendezvényét szombaton tartják az Új Nemzedék Közösségi Térben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában