filmforgatás

2017.11.05. 14:55

Óvodások főszereplésével készült a Gyerekszáj Tótvázsonyban

A helyi óvodából, a szülőkkel egyeztetve, gyűjtöttek a Gyerekszáj Tótvázsonyban című filmhez szereplőket. A három és fél perces mozival arra keresték a választ, hogy a gyerekek hogyan látják a maguk és a felnőttek világát.

Molnár Sándor

A filmkészítők csapata a lakiteleki országos találkozón. Balról jobbra: Holczer Balázs, Harmath Dávid, Mile Bence, Néninger János, Utczás Dorottya, Veress Nikolett Adrienn és Rédli Dávid Fotó: Szendrei Szilárd

A Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Irodája kereste meg azzal a Tótvázsonyi Ifjúsági Egyesületet, hogy egy országos mintaprojekt keretében, minden megyében fiatalok bevonásával filmklubok indulnak. Adott listából kortárs vagy régebbi filmalkotásokat nézhetnek meg az érdeklődők, melyeket a vetítések után átbeszélnek. Emellett lehetőség van filmek készítésére is. Az egyesület bekapcsolódott a programba, de inkább a filmkészítés iránt mutatkozott érdeklődés a környékbeli fiatalok részéről. Három tótvázsonyi, két hidegkúti 12-18 éves fiatalhoz csatlakozott Puláról a kisfilmkészítésben már járatos Holczer Balázs mentorként és Szendrei Szilárd.

A filmkészítők csapata a lakiteleki országos találkozón. Balról jobbra: Holczer Balázs, Harmath Dávid, Mile Bence, Néninger János, Utczás Dorottya, Veress Nikolett Adrienn és Rédli Dávid Fotó: Szendrei Szilárd

- Valószínűleg azért esett ránk a választás, mert 2014-től az egyesületünk már készített fiatalokkal közösen, főként helytörténeti témájú filmeket – mesélte Szendrei Szilárd, a Tótvázsonyi Ifjúsági Egyesület elnöke.

Próbálták lelkesíteni a jelentkezőket, hogy találjanak ki olyan témát, amit szívesen feldolgoznának. Az egyik fiatal felvetette a gyerekszáj ötletét, amikor kisgyerekekkel beszélgetnek és az ő válaszaikat fűzik össze. A helyi óvodából, a szülőkkel egyeztetve, gyűjtöttek a Gyerekszáj Tótvázsonyban című filmhez szereplőket. A három és fél perces mozival arra keresték a választ, hogy az apróságok hogyan látják a maguk és a felnőttek világát. Egy nap alatt leforgatták a filmet, majd megvágták és beküldték ugyanúgy, mint a többi megyei csapat.

Október 24-25-én Lakiteleken került sor az alkotások közös megnézésére és értékelésére. A szakmai zsűri szándékosan nem osztott ki helyezéseket, de jó tanácsokkal ellátta az alkotókat.

- Volt néhány nagyon komoly alkotás, amelyek igazán jó például szolgáltak, de azt gondolom, hogy a mi filmünkkel sem vallottunk szégyent és a közönség is jól fogadta. Bízom benne, hogy az ott tapasztaltak lelkesítik és inspirálják a fiataljainkat arra, hogy folytassuk ezt. Szeretnénk megtanítani őket az utómunkákra is, hogy aztán az ő szemszögükből, fiatalos látásmóddal, humorral átszőve készülhessen egy újabb film-alkotás, például a híres betyárról, Savanyú Jóskáról – mondta még el Szendrei Szilárd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában