Pápa

2017.11.03. 14:18

A népdalok gyermekkoruktól bennük élnek – 10 éves a Vidám Nagyik Dalkör

Az éneklés öröm – így szól a Honvéd Bajtársi Klub Vidám Nagyik Dalkörének jelmondata. A csoport fennállásának 10 esztendős jubileuma alkalmából koncertet adott a Huszár Közösségi Házban.

Polgár Bettina

10 éves jubileumot ünneplő Vidám Nagyik Dalkör

Az eseményen Horváth Ferenc, a Honvéd Bajtársi Klub titkára, majd Farkasdi Lajos, a klub elnöke köszöntötte a jelenlévőket. – A Honvéd Bajtársi Klub egyik célkitűzése, alapszabályzatban vállalt feladata, hogy kulturális rendezvények szervezésével biztosítsa tagjai számára a szervezeti, közösségi életet, társadalmilag és egyénileg is hasznos elfoglaltságot. Ezen gondolat szellemében kezdődött meg 2007-ben a dalkör szervezése – emelte ki Farkasdi Lajos.

Farkasdi Lajos, a Honvéd Bajtársi Klub elnöke

Ruzsás Sándorné, Zsuzsa, a Vidám Nagyik Dalkör vezetője kirándulásokon, különböző rendezvényeken figyelt fel az éneklést kedvelő emberekre. Szervezésbe kezdett, és tervével megkereste a Honvéd Bajtársi Klub akkori vezetőséget, illetve elnökét, akik örömmel adtak zöld utat a kezdeményezésnek.

A dalkör vezetője elárulta, tíz évvel ezelőtti indulásukkor az éneklés szeretetére alapoztak. – Mivel Pápa nagy múltú katonaváros, így elsősorban a katonadalokat helyezzük előtérbe. Hagyományt őrzünk és értéket mentünk. Emellett nagyon szeretjük a népdalokat, és próbálkozunk operettel, könnyűzenével is. Több száz dalt tanultunk meg az évek során – magyarázta.

Mint mondta, kezdetben 8 lelkes taggal indultak, mára azonban 15-re nőtt ez a létszám. Idővel nemcsak hölgyek, hanem urak is csatlakoztak a csoporthoz, legidősebb tagjuk pedig 84 esztendős.

10 éves jubileumot ünneplő Vidám Nagyik Dalkör

Megtudtuk, sikereik mögött rengeteg munka húzódik meg, hiszen egy évtizede minden héten rendszeresen tartanak próbát, lelkiismeretesen készülnek a különböző fellépésekre, megmérettetésekre.

– Nagyon büszkék vagyunk, hogy 2009-ben arany minősítést szereztünk egy kistérségi minősítő versenyen, emellett szerepeltünk a Kárpát-medencei nyugdíjasok találkozójának Ki mit tud?-ján, ahonnan élményekkel gazdagodva tértünk haza. A nyugdíjasok Életet az Éveknek Veszprém Megyei Egyesülete is szervez dalostalálkozókat, továbbá előszeretettel lépünk fel a pápai kulturális rendezvényeken, majálisokon – emelte kiRuzsás Sándorné.

Elárulta, a jubileum alkalmából pályázati támogatás segítségével egy katona- és népdalokat tartalmazó CD-t is kiadtak, melynek elkészítésében tevékenyen közreműködött Klesitz Horváth Kinga énektanárnő, a dalkör művészeti vezetője.

Az évfordulós koncerten Ruzsás Sándorné a Vidám Nagyik Dalkör képviseletében elismerést vehetett át Farkasdi Lajostól, köszönetképpen a hosszú éveken át nyújtott kiváló teljesítményért, a színvonalas előadásokért, a Honvéd Bajtársi Klub hírnevének öregbítéséért.

Az eseményt a csoport dalcsokrai színesítették, a köszöntők mellett pedig szavalat is gazdagította az összejövetelt, valamint kiállítás nyílt a dalkör szép pillanataiból, emléklapjaiból, okleveleiből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában