kiállítás az Agórában

2017.12.14. 07:34

Fantáziát, komoly felkészülést kíván a patchwork

Igen, a foltvarrás munka, mely szerény hobbinak indul, aztán elfoglaltság lesz, végül szenvedéllyé válhat – mondta el Szombathy Gyula színművész a Foltvirágok Patchwork Klub XII. kiállításának megnyitóján szerda este az Agórában.

Leitner Vera

A 2006 óta Veszprémben működő Foltvirágok Patchwork Klub minden évben adventben rendezi meg kiállítását, melynek megnyitóját ismét nagy érdeklődés övezte, az Agóra Veszprém Városi Művelődési Központ előcsarnokába és kiállítótermében megnyílt tárlat számos látogatót vonzott, s az esemény idén is tombolával zárult. Az üveg tárolókban, falakon elhelyezett kispárnák, neszesszerek, ágytakarók szép példái annak, milyen eredményeket ért el az utóbbi egy évben a csoport, melynek tagjai örömmel tanulnak új technikákat például közös foltvarrótáboraik során.

A kiállítást Szombathy Gyula kiváló művész nyitotta meg, aki elmondta, neje ugyancsak foglalkozik foltvarrással, így előtte már évek óta nem ismeretlen fogalom a patchwork. – Lassan megtanultam, milyen sok felkészülést, fantáziát, türelmet, szóval valóban komoly munkát jelent a foltvarrás, s minden kiállítás rengeteg izgalmat és szervezett, közös munkát igényel – emelte ki a színművész.

A csoport vezetője, Tarján Klára ismertette a kiállított darabokat, azok jellegzetességét. A Foltvirágok tagjai kipróbálták például az ólomüvegnek nevezett technikát, ahol fekete kontúr keretezi az egyes mezőket, de japán módszerre épülő munkákkal is találkozhatunk a tárlaton.

– Egy ausztrál foltvarró hölgy találta ki, hogy mindennap varr egy blokkot, melyet online közzétesz, s felhívta a világon élő valamennyi patchworköst, hogy csatlakozzon hozzá a megadott minta alapján. Tizenötezren kapcsolódtak a kezdeményezéshez, s a csoport két tagja is végigvitte a kihívást, ennek eredményeként látható a két hatalmas, gyönyörű takaró a belső kiállítóteremben – mesélte a csoportvezető.

Az est során értékes tombolanyereményeket is kisorsoltak a látogatók között. A Foltvirágok kiállítása december 13-tól 21-ig tekinthető meg az Agórában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában