Egymásra is hatnak

2017.12.04. 19:11

Süle-Trócsányi: lemezbemutató szerzői est az Agórában

Megjelent az ÉSTE Süle-Trócsányi szerzőpáros második nagylemeze, a szerzői, előadói lemezbemutató estet pénteken tartják az Agórában.

Balla Emőke

A szerzők: Trócsányi Gergely (ének) és Süle Zsolt (ének, billentyűs hangszerek) Fotó: Pesthy Márton

Süle Zsolt és Trócsányi Gergely régóta ismerték egymást, de csak egy pár évvel ezelőtti személyes beszélgetés kapcsán kerültek közelebb egymáshoz. Gergőnek volt sok félig megírt verse, dalszövege, félig futtatott gondolata, amely a rockzenekari felállásba nem fért bele, túl filozofikusnak vagy túl könnyednek érezte. Azt mondta, Zsoltot az LGT Emlékzenekarból ismerte, tetszett a zenei világa, az, ahogyan ő a zenéhez nyúl.

A szerzők: Trócsányi Gergely (ének) és Süle Zsolt (ének, billentyűs hangszerek) Fotó: Pesthy Márton

- Felületesen átolvastam a szöveget első alkalommal, vártam valami sugallatot – mondta Süle Zsolt. – Az esélytelenek nyugalmával kezdtem dolgozni. Gondoltam, ha nem tetszik neki, kezet fogunk és elválunk. Soha nem felejtem az első alkalmat. Elkezdtem játszani, először egy kuplészerű francia sanzont. Rá se néztem, biztos azt mondja, hogy ez nem az ő világa. De tetszett neki, ez is és a többi is.

- Azt szerettük volna, hogy a lemezen jelenjen meg Zsolt zeneisége, és az a szöveg, amit én írok – tette hozzá Trócsányi Gergely. – A versek dalformát öltöttek, dallá formálódtak. Elkezdtünk azon gondolkodni, hogy egy állandó formációt hozunk lét-re, a Süle-Trócsányi névből lett az ÉSTE. A közvetlen baráti környezetből verbuvált tagokból állt össze először a csapat. 2014 nyarán volt az első bemutatkozás a Dubniczay-palota kertjében, Tóth Loon és Máté P. Gábor, a Veszprémi Petőfi Színház színművészei mondtak verset, ők vetették fel, hogy a produkció színházért kiált. Megszületett a színházi előadás, a Latinovits-Bujtor Játékszínben mutatták be a 2015- 2016-os évadban filmbejátszással, prózai részekkel. Menet közben formálódott az előadás, mindig aktualizálták a darabot. Később szerzői est és koncert formájában adták elő, többek között Kolozsvárott, az Interferenciák fesztiválon, Tatán, Tamásiban, Balatonalmádiban.

Most megjelent a második lemez Magamat rázom címmel. Tizenhárom dal van rajta, mint az elsőn. Annyiban különbözik az elsőtől, hogy a szerzők komolyodtak, céltudatosabbak lettek, jobban megismerték egymás ízlését, karakterét.

- Egymásra is hatunk már – közölte Trócsányi Gergely. – Az ÉSTE-gondolat, szellemiség átjárta az alkotói fázist, hihetetlen, ahogyan egymást inspiráljuk. Érződik azoknak a korábbi zenéknek a hatása, melyek már akkor is tetszettek.

- Gergő azt kérte tőlem, műfaji korlátok nélkül nyúljak a zenéhez. Így lett az egyik dal kicsit sanzonos, a másik funky, a harmadik cirkuszi zene – egészített ki Süle Zsolt. – Hozzám a sanzonos, franciás dalok állnak közel, ennek ellenére nem sok ilyen lett a második albumon. Nagyon karakteres lemez lett, ÉSTE-karakteres. A korábbinál jobban felépített, jobban hangszerelt anyag.

Többféle dal hallható a lemezen: a szerzők beszélnek szerelemről, a szerelem bolondjáról, a nőről, képmutató kiállításról, a halálról.

A koncertszerű előadás december 8-án este nyolc órakor kezdődik az Agórában. A Süle-Trócsányi szerzőpáros mellett közreműködik: Bardon Ivett (ének), Marton Zoltán (trombita), Kulics Ádám (ütőhangszerek), Ruha Arnold (hegedű, tangóharmonika), Kiss Gergő (basszusgitár) és Dobosi Gergő (gitár).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában