pápai művészet

2018.01.26. 15:03

A hónap alkotója: Khell Zoltán képzőművész

A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ (JMSZK) A hónap alkotója kamaratárlat-sorozatában ezúttal Khell Zoltán képzőművész, tanár mutatkozik be.

Laskovics Márió

Khell Zoltán képzőművész, tanár konstruktivista stílusú festményeivel

Khell Zoltán Pápán született 1953. szeptember 25-én, pedagógus családban. Első rajztanára Somfainé Pados Mária volt. A Képzőművész Körben A. Tóth Sándor és Heitler László korrigálta munkáit. A várpalotai gimnázium rajztagozatán érettségizett 1972-ben, tanára Újhelyi Gábor festőművész volt. Sikeresen képezte magát tovább a zebegényi nyári szabadiskolában, ennek jele két dicséret és egy ösztöndíj 1971 és '73 között. Itt Hincz Gyula, Baska József és Fajó János tanította. 1972 és '74 között szerszámkészítő szakmát tanult Pápán, szerzett anyagismereteit plasztikáiban hasznosította.

Khell Zoltán képzőművész, tanár konstruktivista stílusú festményeivel

Tanulmányait a Pécsi Tanárképző Főiskolán folytatta, földrajz-rajz tanári diplomát szerzett 1979-ben, közben aktívan részt vett a művészeti életben, kiállításokon szerepelt. Ajkán helyezkedett el tanárként, sokágú művészeti és művészetnevelői munkát végzett. Megyei és városi kiállításokon vett részt, önálló tárlata Veszprémben (1984), Pápán (1986 és 1997) és Kaposváron (1997) nyílt. Kiállításokon való részvétele, szervezése, rendezése azóta is folyamatos. Tagja az Ajkai Grafikai Műhelynek. 2002-től 2016-os nyugdíjazásáig a pápai Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskolában tanított.

Khell Zoltán képzőművész, tanár hat konstruktivista stílusú festményét mutatja meg a kamaratárlaton

A JMSZK A hónap alkotója elnevezésű tárlatán konstruktivista stílusú festményei és plasztikái láthatóak. Hat festményéről elmondta, mind zsűrizett alkotás, több gouache vízfestési technikával készült. Mindegyik kettő az egyben, mert az eredeti műről készült fotó került nyomdatechnikai megvalósításra. Kör alakú plasztikáival a jövőre 70 éves Képzőművész Kör előtt tiszteleg.

Kilenc kör alakú plasztika is szerepel a kiállításon, ezek alumíniumból, bronzból és üvegből készültek

- A kilenc közül kettő kézzel festett munka: papírra akrillal, illetve alumínium tárcsára zománccal. Az alumínium és bronz plasztikákon a gépi megmunkálástól eltérő ívek saját kezű fűrészelés, reszelés. Az üveg plasztikák pedig kis példányszámban elkészíthető műtárgyak. A Négy lépcső, de hova című krómacél térplasztikát egy pályázatra készítettem, kiterjedéseiben 44 centiméteres – jellemezte alkotásait.

A kiállítás február 12-ig tekinthető meg a JMSZK színházépület földszinti előterében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában