meghódítja a közönséget

2018.01.03. 07:10

Pély Barna a szólókarrierjére koncentrál

Pély Barna egy szál gitárral, egy looperrel és egy stomp box-szal, illetve a személyéből áradó, stílusokat ízléssel ötvöző energiával hódítja meg újabban a közönséget.

Laskovics Márió

Pély Barna egy szál gitárral teremt egyedi hangulatot szólókoncertjein

Pély Barna zenész nemrég tért haza egyik Nyugat-európai turnéjáról (Benelux államokban és Németországban járt), és szólókoncertet adott múlt csütörtökön a Zabhegyező Gastro Lounge nevű, a kávézót, gyorséttermet, bárt stílusosan ötvöző, szórakozóhelyen. A 42 éves énekes-gitáros-zeneszerző elmondta, minden évben részt vesz egy mini dunántúli turnén karácsony és szilveszter között, így Sopron után, valamint Győr, Budapest és Hévíz előtt Pápán villantotta meg tehetségét a sokoldalú muzsikus.

Pély Barna egy szál gitárral teremt egyedi hangulatot szólókoncertjein

Mint elárulta, 2017 januárjában kilépett a United zenekarból. Az utóbbi években, egészen pontosan 2011-től már inkább a B the First nevű triója számára írt, és hangszerelt lemezeket. Egyelőre ezt a formációt is szünetelteti szólókoncertjei miatt. Szerzői estjein magyar és angol nyelvű szerzeményeit adja elő, repertoárjában két dalt tartott meg a United-érából: a Végső állomást és a Keserű mézet a közönség nagy örömére.

– Néha játszom olyan feldolgozásokat, amelyekben megtalálom azokat az érzéseket, amiket saját dalaimmal is szeretnék kifejezni. Ezt pedig a szólókoncertjeimen sokkal erőteljesebben tudom megtenni, mert nincs zenekar, akiket irányítanom kell, nincsenek állandó, statikus elemek. Az adott publikumtól, hangulattól függően változtathatok a dalok sorrendjén, a hangnemen, a kommunikációmon. Tehát e szabad világban kohéziót alakítok ki a közönséggel – fogalmazott a blues, a funk és a soul stílust elegyítő, energikus előadó.

Hangszeréről megosztotta, általában Gibson gitáron játszik, ezúttal azonban egy Epiphone-nal, illetve looperrel (digitális felvevő) és stomp box-szal (egyfajta lábdob) varázsolt kiváló hangulatot.

– Az első, saját pénzemen vett lemezem egy John Lee Hooker-album volt, aminek egy Epiphone Sheraton volt a borítóján. Most nekem is ilyenem van, amivel szeretnék tisztelegni a blues legenda emléke előtt. A looperrel teljesebb hangzást, egyfajta ritmikai és érzelmi improvizációt lehet rétegeiben létrehozni. Más-más, a végén összeadódó energiaszintet hoz az énekes, a basszusgitáros, a szólógitáros, vagy a szájdobos Pély Barna – zárta beszélgetésünket a jövőben szólókarrierjére koncentráló sztár.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában