kiállítás

2018.02.16. 21:13

Chagall megfejtésre vár – A világhírű festő képeit állították ki Veszprémben

Az álomszerű képeiről ismert festő, Marc Chagall műveiből nyílt képzőművészeti kiállítás péntek délután a Laczkó Dezső Múzeumban. A tárlatot Thomas Emmerling műgyűjtő, az alkotások tulajdonosa nyitja meg.

Leitner Vera

Chagallnak rendkívül jellegzetes rajzai, képei vannak

A színek költészete címet viselő új, időszaki kiállításon 154 litográfiát, kőnyomatot és egy könyvet tekinthetnek meg a látogatók.

– Ez a technika, a litográfia lehetővé tette, hogy minél nagyobb számban készülhessenek el a művek. Öt darab sorozatot láthatnak a látogatók, így Homérosz Odüsszeiájának, az Ószövetségnek valamint Jacques Lassaigne Chagallról szóló kötetének illusztrációit,  valamint a párizsi Operaház mennyezetképéhez és a jeruzsálemi Hadassah Egyetemi Kórház zsinagógájának üvegablakihoz készült vázlatrajzokat tekinthetik meg az érdeklődők – mondta el Sipos Anna művészettörténész, a kiállítás kurátora.

– Úgy gondolom, Chagall neve meglehetősen közismert. Ha az ember nem is tud hozzá rögtön művet társítani, a művész neve már csalogató lehet, s amint meglátja egy képét, valószínűleg azonnal be is villan, hogy ez ismerős. Chagallnak ugyanis rendkívül jellegzetes rajzai, képei vannak, nagyon nagy színfoltokkal, apró szimbólumokkal, furcsa figurákkal, állatokkal, melyeket nem egy konkrét térbe helyezett el a művész – mutatott rá a kurátor, aki úgy véli, egy gyerek számára épp az lehet a kiállításban az érdekes, hogy elsőre talán azt gondolja: á, ilyet én is tudnék, ám a technikai, színvilágot illetői professzionalitás miatt kiderülhet, hogy talán mégsem olyan egyszerű ez a fajta alkotási mód. – A felnőttek számára pedig ez az egész rejtélyes világ, ami itt megjelenik, megfejtésre vár.  

Pápán Picasso műveit nézhetjük majd meg 

Thomas Emmerling német műgyűjtő kérdésünkre elmondta, a tavalyi, pápai Dalí-kiállítás megnyitóján merült fel a Laczkó Dezső Múzeummal az együttműködés lehetősége. A hazai művészetkedvelők Balmazújvárosban, Budapesten, de például a zirci apátságban is láthattak már Thomas Emmerling tulajdonában lévő alkotásokat.

– A tavalyi Dalí-kiállítással, az áprilisig Veszprémben látható Chagall-tárlattal és az idén ugyancsak Pápára érkező Picasso-képekkel a XX. század három legnagyobb mesterének műveit tekinthették, tekinthetik meg a megyében a kiállítások látogatói. Úgy vélem, Chagall a XX. század egyik legautentikusabb művésze, és ez az egyediség elegendő ok volt számomra ahhoz, hogy elkezdjem gyűjteni a műveit. Guillaume Apollinaire francia költő úgy fogalmazott, hogy Marc Chagall munkái szuprarealisztikusak, ami azt jelenti, hogy mélyebb, mint a valóság – emelte ki Thomas Emmerling, aki rámutatott, a festő által használt színek mindenkit azonnal magukkal ragadnak, aki belép a kiállításra. – A legismertebb sorozat a Biblia-illusztrációk, de számomra az Odüsszeusz-sorozat a legkiemelkedőbb, mely nemcsak Homérosz történetét meséli el, hanem Chagall színfilozófiáját is kiolvashatjuk belőle – mondta el Thomas Emmerling.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában