Petőfi és a humora

2018.03.07. 16:52

Rendhagyó irodalomóránk Szálinger Balázs költővel

Az ajkai Bródy Imre Gimnázium és AMI szerencsés diákjai rendhagyó irodalomórán vehettek részt Szálinger Balázs József Attila-díjas költő társaságában.

Szálinger Balázs József Attila-díjas költő látogatott hozzánk

Már régóta szerettem volna meghallgatni egy kortárs irodalmár előadását, ezért nagyon örültem ennek a lehetőségnek.

Szálinger Balázs József Attila-díjas költő látogatott hozzánk

Szálinger Balázs a korosztályunkat is nagyban érintő, érdekes tényekkel indította az előadást, és perceken belül feloldotta az érdeklődő tanulók kezdeti feszültségét. Először megkérte a részt vevő diákokat, hogy emeljék fel a kezüket, ha írtak már legalább egy verset. Meglepődve tapasztaltam, hogy a többség keze azonnal a magasba lendült. Szálinger Balázs ezután meg is magyarázta, hogy miért ilyen népszerű ebben a korban ez az önkifejezési forma. Beszélgettünk az irodalom és nemzetünk kapcsolatáról, a költőink sokszínűségéről, valamint a versekben gyakran csak alapos elemzés után és megfelelő háttér-információk tudatában megtalálható mögöttes tartalmakról.

Vendégünk megmagyarázta, hogy miért ilyen népszerű ebben a korban a versírás, mint önkifejezési forma. Beszélgettünk sok más mellett az irodalom és nemzetünk kapcsolatáról, költőink sokszínűségéről Fotó: Huszár Laura

Az előadás fő témája viszont Petőfi Sándor volt, akiről számos olyan érdekességet tudhattunk meg, melyek nem találhatóak meg az irodalomtankönyvekben. A nemzeti példaképnek tartott Petőfitől ugyanis nem volt idegen a verseiben is számtalanszor felbukkanó személyes humor, és a mások iránt táplált haragjának maró iróniája sem. Az órákon elénk állított forradalmár képe viszont csak egy kis darab Petőfi valódi egyéniségéből. Szálinger Balázsnak köszönhetően felfedezhettük a nemzet egyik legismertebb költőjének ismeretlen oldalát, alakjának izgalmas modernségét.

Szívesen vennék részt gyakrabban is hasonló előadásokon, mert véleményem szerint óriási élmény egy kiváló költővel beszélgetni az irodalom és az élet dolgairól.

Kovács Lilla

Bródy Imre Gimnázium és AMI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában