könyvbemutató

2018.03.08. 13:55

A Balatonfüredi Yacht Club története: látni kellett a versenyeket, a viharokat

Ahhoz, hogy az ember ezt a könyvet megírja, itt, ebben a klubban kellett élni, mondta el Simon Károly, a 150 év – A Balatonfüredi Yacht Club története című könyv szerzője a kötet bemutatóján a Vitorlázeumban.

Leitner Vera

Jeles évforduló

A Balatonfüredi Yacht Club (BYC) százötven évét összefoglaló könyvet a Vitorlázeum évnyitó rendezvénye keretében mutatták be a hétvégén. A szerző mellett a klub ügyvezető igazgatója, Böröcz István is felszólalt, rámutatva, a BYC a tavalyi évben ünnepelte fennállásának százötvenedik évfordulóját, s ezzel a második legidősebb sportegyesületről beszélhetünk Magyarországon. Az elsőt, a Budapesti Hajós Egyesület ugyanazok a sportbarátok alapították, mint a balatonit, csak néhány évvel korábban, 1861-ben gróf Széchenyi István emlékére.

– A világon nem sok 150 éves sportegyesület létezik, a vitorlázásban ötven alatt van az ilyen korú egyesületek száma. Méltán lehetünk hát arra büszkék, hogy a városunk valamiben ismét úttörő volt – mondta el Böröcz István.

Egyet nem szabad elfelejteni, hogy ez a klub a vitorlázásé

A nemrég megjelent könyv szerzője, Simon Károly, a klub egyik legidősebb, örökös tagja a korábbi, kerek évfordulók alkalmából már több, átfogó visszatekintést írt a BYC-ról, így a 150. jubileumi évre a már meglévő anyagokat kellett rendszereznie, kiegészítenie. Hangsúlyozta, a könyv számos segítője, klubtársa, sporttársa munkájával együtt születhetett csak meg. – Az élet sok mindent meg tud változtatni, és nagyon sok dolgot tud létrehozni, egyet azonban nem szabad elfelejteni, hogy ez a klub a vitorlázásé. A vitorlázás miatt vagyunk tagjai ennek a klubnak, élünk vele együtt, ez pedig már a természet szeretetéről szól – mondta el a szerző, hozzátéve, ennek a természetszeretetnek a hangsúlyozása is egy inspiráló erő volt számára, mely arra késztette, hogy segítőivel együtt lelkiismerettel írja meg a könyvet. Simon Károly a beszélgetés moderátora, Várnai László kérdésére elmondta, gazdag életútja – melyben a gépészmérnök, főmérnök, polgármester, vitorlázó szerepet egyaránt megtapasztalhatta –, valamint az ebből fakadó gondolkodásmód kihatott a könyv szerkesztésére is, de a kötet legjelentősebb eleme természetesen a klubélet során szerzett személyes tapasztalatokból eredt. – Ahhoz, hogy az ember ezt a könyvet megírja, itt, ebben a klubban kellett élni. Látni kellett azt, hogy napról napra hogyan alakulnak a viharok, a versenyek, miként kapcsolódik a vitorlázáshoz a többi sportág. Emellett az embert úgy nevelték, hogy szolgáljon is. A szolgálat azt jelenti, hogy elkötelezem magam egy bizonyos ügyben, részemről ez a szolgálat.

Simon Károly a BYC-ot több mint százötven éve összetartó mozgatórugók közt a klubtagság összetartó erejét emelte ki, valamint hozzátette, a klub fejlődésének lehetőségét az ifjúság nevelésében látja, hogy a fiatalok megtanulják szeretni, tisztelni a természetet, a Balatont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában