A Magyar Légierő a hazáért

2018.03.09. 08:30

Kiállítás nyílik Veszprémben a Puma honvéd vadászrepülőkről

A Magyar Légierő a hazáért címmel nyílik meg a Laczkó Dezső Múzeum új időszaki kiállítása a veszprémi városházán, mely március 9. és 18. között tekinthető meg.

Leitner Vera

A m. kir. 101. Puma honvéd vadászrepülő osztály 1944 májusától 1945 márciusáig állomásozott Veszprém-Jutas repülőterén, s innét felszállva vívták harcaikat az angol-amerikai, majd a szovjet légierővel. Veszprém eleste után Ausztria területére kitelepülve harcoltak tovább a háború befejezéséig.

Fotó: Balogh Ákos

A kiállítás az ő tevékenységüket mutatja be, Piros György (makettek, archív fotók), Pálffy Sándor (repülőgéproncs-darabok) és a Laczkó Dezső Múzeum anyaga (Benkő Lajos repülő hadnagy által Felsőörsnél lelőtt USA felségjeles Liberator-szárnyroncs, repülő alezredesi zubbony) segítségével, valamint Dóra Ambrus pumás hivatásos repülő őrmester hagyatékát is megtekinthetik a látogatók.

A Veszprém Megyei Levéltár (az egykori jutasi Kinizsi Pál altisztképző intézet, ahol 1938–1944 között repülő tiszthelyetteseket is képeztek) épületén nemrég elhelyezett emléktábla ugyancsak a magyar föld védelmében hősi halált halt repülőinkre emlékeztet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában