német örökség

2018.04.02. 20:34

A sváb hagyományokkal foglalkozó köteteket mutattak be Pápán

Az Imedias Kiadó sváb hagyományokkal foglalkozó sorozatának két legújabb, a 20. század elejéről származó kötetét mutatták be Pápán, a városi könyvtárban.

Laskovics Márió

Lóczy István, az Imedias Kiadó vezetője mutatta be a két legújabb kiadványt Fotó: Laskovics Márió/Napló

Két sváb hagyományokkal foglalkozó könyvet mutatott be Lóczy István, az Imedias Kiadó vezetője múlt hétfőn a Jókai Mór Városi Könyvtárban. Az 1916-ban, illetve 1920-ban, magyarországi német szerzők tollából, eredetileg német nyelven született kötetekből mára nagyon kevés példány maradt fenn, tehát egyfajta hiánypótló munkát végeznek a könyvek néhány száz példányos, magyar fordításban történő kiadásával.

Lóczy István, az Imedias Kiadó vezetője mutatta be a két legújabb kiadványt Fotó: Laskovics Márió/Napló

Ella Triebnigg Sváb örökségünk című könyve tulajdonképpen a dunántúli vidéki németségről szóló beszámoló, melyben az írónő családja Tolna megyei birtokán első kézből szerzett tapasztalatait osztja meg a falusi svábokról, teljes néprajzi áttekintést adva az 1910-es évekig. Górcső alá veszi, hogy a svábok német öröksége hogyan változott a Magyarországon töltött mintegy kétszáz év alatt. Továbbá benne van, hogy a modern állam kiépülésének problematikája hogyan érinti a lakosságot. Illetve bizonyos erkölcsi tulajdonságok – például német precizitás, munkaszeretet – érvényességét járja körül – tudtuk meg Lóczy Istvántól.

A kiadóvezető elmondta, Hans Faul A svábok az új hazában című könyve pedig a Buda környéki betelepedés krónikája, melyen keresztül képet kapunk a 18. századi német bevándorlásról, arról, hogyan találnak itt új otthonra, s alakul ki a hazaszeretet érzésvilága.

– A történelmi regényekben benne vannak olyan hagyományok, melyek a történelmi krónikákban nehezebben találhatóak meg. A szerzők a történelem emberi oldalát ábrázolják, például azt, hogy mennyire volt nehéz búcsút venni az óhazától. Az emberi vonatkozások igencsak tanulságosak lehetnek ma is – tette hozzá.

Lóczy István megjegyezte, eddig kilenc hasonló kötet jelent meg a kiadó gondozásában, ezeket mindenkinek ajánlja, aki érdeklődik a sváb hagyományok, szokások iránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában