nyelv előtti, ősi kifejezési forma

2018.04.28. 08:00

Krámer György a tánc világnapjáról

Ez egy különleges emberi kommunikáció, amivel sokkal többet el lehet mondani, mint szavakkal, és sokkal kevesebb a félreértés, ha valaki nyitott szívvel figyel a táncra - véli Krámer György koreográfus, akit a tánc világnapjáról kérdeztünk.

Leitner Vera

Krámer György

Fotó: Penovác Károly/Napló

- Az emberi nyelv kialakulása előtti, ősi kifejezési forma a tánc, a mozdulatművészet, a gesztus. Ebben a sok megromlott szóval teli világunkban nagyon fontos lenne ezen a nyelven kommunikálni – vallja Krámer György, a Pannon Várszínház tánctagozatának művészeti vezetője. – Ez népszerű műfaj ott, ahol rendszeresen hozzájuthat kortárs táncelőadáshoz a közönség. Az igényes kortárs táncművészetet kínálni kell az embereknek, hogy rászokjanak, nyitottabbá váljanak rá – mondta el a koreográfus.

A kortárs táncművészetet kínálni kell az embereknek, hogy nyitottabbá váljanak rá – mondta Krámer György Fotó: Penovác Károly/Napló

A tánc világnapját április 29-én ünneplik, ennek alkalmából a Pannon Várszínház a FootNotes Dance Companyvel együttműködve egy óriási tánc világnapi forgatagra készül a Hangvillában vasárnap.

A tánc világnapján így – amellett, hogy a Pannon Várszínház két táncjátékkal mutatkozik be – a környék táncos fiataljainak nyílik lehetőségük a bemutatkozásra.

A valamennyi korosztályt megszólító és számos műfajt, így például klasszikus balettet, modern táncot, hiphopot, versenytáncot, tangót, folklórelőadásokat is felvonultató egész napos rendezvény megszervezésében a Pannon Várszínház idén első alkalommal működik együtt a FootNotes Dance Companyvel, mely egy Budapesten, Veszprémben és Várpalotán is működő, modern és kortárs technikákkal foglalkozó iskola és táncegyüttes.

- Minimum kétszázhúsz gyereket és tíz veszprémi tánccsoportot várunk vasárnap. Abban bízom, hogy sikerül ezzel a rendezvénnyel hagyományt teremtetünk, mivel szeretném, ha legalább a világnap alkalmával össze tudnánk hozni azokat a veszprémi tánccsoportokat, melyek a városban, egymás mellett dolgoznak – emelte ki Krámer György, jelezve: a fő cél az, hogy megteremtsék egyfajta közös ünneplés, egymás előadásainak megtekintése és általában véve a találkozás lehetőségét a fiatal táncosok számára.

- Nem titkolt célunk, hogy ezzel a rendezvénnyel reklámozzuk a május végén induló A Tánc Fesztiválját, mely idén húszéves. Ahogy az sem titok, hogy a tánccal kitartóan foglalkozó gyerekeket és a családjukat egy kicsit a professzionális táncművészet felé mozdítsuk el. Természetesen nem szeretne minden gyerek profi táncos lenni, és ezzel nincs is semmi baj, mivel ez szabadidős tevékenységnek is a legjobb! Bárkinek ajánlhatom a táncot egészségügyi okokból, terápiás jelleggel, testtartás, erőnlét javítására, de érdemes szellemileg is meríteni belőle, nyitottá válni a minőségi előadásokra – mondta el Krámer György, aki hozzátette, régóta gondolkodtak azon, hogy miként lehetne a Hangvilla különleges tereit kihasználni, emberekkel, forgataggal megtölteni, ezért reméli, vasárnap sikerül a közösségi tér minden zegzugát életre kelteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában