Tiszán innen, Dunán túl

2018.04.26. 13:03

Pétfürdőn rendezték a népdaléneklési verseny megyei fordulóját

A Tiszán innen, Dunán túl országos népdaléneklési minősítő verseny Veszprém megyei fordulójának adott otthont a Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtár április 10-én, kedden.

Leitner Vera

A magyar népi kultúrát és a néphagyományok megismertetését célként kitűző, egész napos megmérettetésen eredetileg három korcsoport, az 5–6., a 7–8., valamint a 9–12. évfolyam tanulói kaptak lehetőséget a bemutatkozásra, ám a nagy érdeklődésre való tekintettel egy fiatalabb korcsoportot, a 2–4. osztályosok kategóriáját is bevezették.

A résztvevők szólóének, maximum három főből álló énekegyüttes, valamint a háromnál több főt felsorakoztató kisegyüttesek kategóriájában léptek színre a zsűri előtt, melyet Vakler Anna népdalénekes, népzenetanár, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének Népi ének szakirányvezetője, és Németh István népzenegyűjtő, szerkesztő, az MTA Zenetudományi Intézet Népzenei Archívumának nyugalmazott vezetője alkotott.

A versenyen összesen hetven diák vett részt, 29 szólóéneklés, 7 énekegyüttes és 6 kisegyüttes produkcióját hallgathatták meg a jelenlévők. A zsűri végül 27 kiemelt arany, 8 arany, 5 ezüst minősítő oklevelet és egy emléklapot osztott ki a versenyen résztvevők között.

A május 19-i érdi országos fordulóra az első korcsoportból Farkas Fruzsina, Dávid Eszter, a Dörnyei Luca és Kovács Anna, valamint a Váci Eszter Virág és Váci Jázmin Zsuzsanna által alkotott duók, énekegyüttesek közül a Pápai Kurjantók (Hetyei Dániel, Pusztai Zsombor, Nagy Sebestyén, Horváth András Bendegúz, Mógor Dávid, Hanula Móric, Legény Balázs), valamint a Horváth Johanna, Korcsmár Sára, Kemény Kamilla, Miklós Betti, Vaszily Dóra által formált együttes jutott tovább.

A második korcsoportot szóló kategóriában Antal Vivien és Kiss Anna képviseli majd az országos versenyen szólóének kategóriában, a kisegyüttesek közül Perjési Dorottya, Kincses Mária, Horváth Cecília és Egyed Katalin, Kalmár Petra, Kiss Johanna triói, énekegyüttesek közül a Kiss Anna, Kiss Róza, Havér Sára, Bácsi Hanna, Foltán Zsóka, Gerson Judit, Kovács Veronika, valamint az Egyed Katalin, Pálfy Máté, Makki Flóra, Rauch Szilárd, Kalmár Petra, Kis Johanna, Horváth Lili, Lajos Léna alkotta társulatok jutottak tovább.

Fotók: Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtár

A harmadik korcsoport indulója, Bölcsföldi Anna is továbbjutott az országos versenyre. Több jelöltet a egy másik országos, a tököli Szárnyaló Pünkösdi Népdalünnep Országos Népdaléneklési Verseny és Népzenei Találkozóra juttatott tovább a zsűri.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában