Ezernyolcszáznegyvennyolc, te csillag

2018.04.12. 13:59

Új időszaki kiállítás a 170. évforduló alkalmából az LDM-ben

1848–49 a magyar politika, a magyar hadtörténet és a magyar művelődéstörténet egyik legkiemelkedőbb időszaka, melyben az ország minden tekintetben Európa élén haladt – nyitotta meg az Ezernyolcszáznegyvennyolc, te csillag című kiállítást Hermann Róbert hadtörténész a Laczkó Dezső Múzeumban szerdán.

Leitner Vera

Fotó: Pesthy Márton

Ezernyolcszáznegyvennyolc, te csillag címmel nyílt emlékkiállítás az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából a Laczkó Dezső Múzeumban. A tárlat anyagának zömét, a legszebb darabokat még a múzeum első igazgatója, Laczkó Dezső gyűjtötte 1903–1914 között. Ezek java családtagok, rokonok ajándéka, így kiemelt értékkel bíró műtárgy.

– A 2018-as év talán egyik legjelentősebb évfordulóján a 170 évvel ezelőtt, 1848-ban kitört magyar forradalmat ünnepeljük. Az eseményről általában március 15-én emlékezünk meg, így szokatlannak tűnhet, hogy egy ilyen tematikájú kiállítás megnyitása április 11-én van. Ennek oka, hogy 1848-ban ezen a napon fogadta el a rendi országgyűlés és V. Ferdinánd király azt a törvénycsomagot, mely rögzítette mind Magyarország új politikai berendezkedését, mind a társadalom átalakulását – emlékeztetett köszöntő beszédében S. Perémi Ágota múzeumigazgató az új időszaki tárlat megnyitóján. Hozzátette, az áprilisi törvényekben azoknak a követeléseknek a törvénybeiktatásáról van szó, melyeket tizenkét pontba foglalva fogalmaztak meg március 15-én a forradalmi ifjak. Ezek szentesítésével április 11-én Magyarország alkotmányos monarchiává vált.

Fotó: Pesthy Márton

– A kiállításban nagyon jól tükröződik az, hogy az országos események miként értek el ide és milyen módon jelentek meg hirdetményeken, falragaszokon, legyen szó akár az első miniszterelnöki körlevélről vagy a császári-királyi kiáltványokról – emelte ki a kiállítást megnyitó Hermann Róbert hadtörténész, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának tudományos helyettese. Hozzátette, ezentúl fegyvereket, felszerelési tárgyakat, kitüntetéseket, pecséteket, de például Perczel Mór honvéd tábornok hagyatékának egy jelentős részét – közte egy általa kézzel rajzolt gyönyörű bécsi várostérképpel – is megtekinthetik az érdeklődők.

Szűcs József ezredes a Magyar Honvédség Légi Vezetési és Irányítási Központ képviseletében arra hívta fel a figyelmet a megnyitóünnepségen, hogy az állam megmaradása, biztonsága szempontjából mindig szükség volt katonai erőre. – A nemzet és a honvédség mindig összetartozott. A haderő alapvető feladata hazánk függetlenségének megőrzése, emellett az is, hogy élen járjon hazaszeretetben, példát mutasson bajtársiasságban, elkötelezettségből, s ennek kisugárzó ereje a civil társadalomban is megmutatkozik – jelentette ki az ezredes.

 

A megnyitón Birkás Zsófia és a Szilágyi Keresztény Iskola diákjai működtek közre, az ünnepi műsort követően Rainer Pál, a Laczkó Dezső Múzeum történésze, a kiállítás kurátora vezette körbe a látogatókat a tárlaton.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában