Az utolsó utáni háború

2018.04.16. 07:45

Totth Benedek tartott könyvbemutatót a megyei könyvtárban

A műfordítás nélkül ma nem ez az író lennék – nyilatkozta csütörtök délután az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban tartott könyvbemutatóján Totth Benedek író, aki egyebek mellett legújabb könyvéről is mesélt.

Leitner Vera

Totth Benedek 2015-ben Holtverseny című könyvével megnyerte a legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat. A mai tinédzserek értékrendjével, lélektanával foglalkozó krimi története éveken át nem hagyta nyugodni az írót, ezért munka mellett jutalomként, szabadidejében vetette papírra első könyve fejezeteit Totth Benedek.

– Ez volt ebben a nagy tanulság, hogy talán olyan történeteket érdemes írni, melyeket akkor is megírna az ember, ha biztos abban, hogy nem jelenik meg soha – mondta el Totth Benedek, akinek tavaly megjelent műve, Az utolsó utáni háború egy olyan posztapokaliptikus történet, melynek főhőse ismét egy kamasz fiú lett. Az író beszámolója alapján ez azonban nem volt tudatos döntés, ám véleménye szerint a tinédzserek határsávhelyzete alapvetően egy olyan izgalmas életszituáció, mely számos kérdést felvet.

Totth Benedeket állítása szerint a műfordítás révén jutott el az íráshoz, hiszen közel tíz éven át fordított népszerű, ismert regényeket angol nyelvről magyarra. Kiemelt hatással volt rá Cormac McCarthy Az út című könyvének fordítása, de az ő munkája például Hunter S. Thompson Rumnaplója, Dennis Lehane Viharszigete vagy Susanne Collins Az éhezők viadala-trilógiájának magyarra ültetése is. Mint azt az író-olvasó találkozón is elmondta, magyar irodalmat is rendszeresen olvas, ám mégis az általa fordított külföldi könyvek miatt vágott bele az írásba, hiszen műfordítóként fordulni egy könyv felé erősebb kapcsolatot jelent, mint pusztán olvasóként, így ezek a művek intenzívebben, mélyebben hatottak rá.

Fotó: Pesthy Márton

– Biztos, hogy nem lettem volna író, vagy nem ez az író lennék, ha nem fordítottam volna előtte ennyit, a műfordításon keresztül rengeteg mindent megtanultam a szövegekről. Továbbá nagyon jó szerkesztőkkel volt lehetőségem együtt dolgozni, akik mellett az ember mindig tanult valamit – mondta el az író.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában