Kincsként őrzik és örökítik

2018.05.21. 08:00

Autentikus folklór az Ajka-Padragkút Táncegyüttes gálaműsorán

A közelmúltban a művelődési központ színháztermében az Ajka-Padragkút Táncegyüttes gálaműsorával kezdődött a 23. Bakony Néptáncfesztivál, melyet Horváth József alpolgármester elismerő szavakkal nyitott meg.

Borsos Renáta

Szemet-lelket gyönyörködtető táncokat mutattak be a gálán a fellépők Fotó: Györkös József

Ünnepi köszöntőjében utalt az együttes 60 esztendeje tartó, eredményekben bővelkedő hagyományőrző tevékenységének értékére, valamint a 23 év óta töretlen fesztivál sikerére.

Az alpolgármester szerint a néptánc örök érvényű és halhatatlan, melyre ékes bizonyítékként szolgáltak az említett nagy számok, a táncegyüttes nemzetközi és hazai sikerei. Megemlítette, a kezdet a padragi bányászokhoz köthető, akik családi átörökítés után, otthon tanulták el a mozdulatokat, majd a zsigereikben érezvén a ritmust, a hétköznapi munka után a szabadidejükben, közösségi formában a táncokban örökítették tovább az elődöktől útravalóként kapott hagyományt.

Szemet-lelket gyönyörködtető táncokat mutattak be a gálán a fellépők Fotó: Györkös József

Az ajkai táncegyüttessel közösen ’77-ben megalakították az Ajka-Padragkút Táncegyüttest, amely azóta Portugáliától Japánig vagy Belgiumtól Olaszországig számtalan elismerést tudhat a háta mögött, magyarországi viszonylatban is sikert sikerre halmoz. Egy rövid, tánctörténeti stílusokat és műfajokat érintő áttekintés után Horváth József gondolatait azzal a reményteli érzéssel zárta, hogy Ajkán a néptánc legyen örök, mint az együttes művészeti vezetőjének, Ramasz Lászlónak az aranysarkantyúja.

Arra, hogy a táncot nem lehet elég korán elkezdeni, ékes bizonyítékként szolgált a gálán a legkisebbek első színpadi szereplése. A művészeti vezetés, Ramasz László irányításával nagy hangsúlyt fektet az utánpótlásra, hogy meglegyenek a csoport új reménységei, a jövőbeni nagy táncosok. A felnőtt tagok közreműködésével egy rábaközi összeállításban mutatták be eddig megszerzett tudásukat a fiatalok. A tánchagyomány klasszikusaiban, kalotaszegi és szilágysági táncokban is gyönyörködhetett a közönség, míg a szenior csoport moldvai táncokkal, Fodor Eszter koreográfiájával lépett a színpadra.

Az est meghívott vendégszereplőjeként az erdélyi Kökényes együttes többek között kalotaszegi román táncokkal is bemutatkozott az érdeklődő közönségnek. A népzenéről, a néptáncról szóló gazdag estén a fellépőknek köszönhetően a hagyományőrzés valós létének bizonyossága sem maradt rejtve. A táncok által a nézők egy szemet-lelket gyönyörködtető „utazáson” bejárták a mai magyar és régi korabeli magyarlakta vidékeket. Az est zenekari vendége, a Zagyva Banda is többször számot adott tehetségéről, hogy végül az ajkai táncosok budatelki és virtuóz szatmári táncai után közösen megalapozzák a hajnalig tartó táncház hangulatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában