Hiánypótló kiadvány

2018.05.25. 09:50

Magyar operalemezekkel gazdagodott a megyei könyvtár

A magyar operakultúra kétszáz évét feldolgozó hangfelvétel-gyűjteményeket adott át Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban.

Marton Attila

Ókovács Szilveszter ajándékkal érkezett Fotó: Pesthy Márton / Napló

A magyar opera napja alkalmából tavaly novemberben a Magyar Állami Operaház egyedülálló CD-gyűjteményt jelentetett meg, amely a hazai operakultúra 200 esztendejének remekeit fogja egybe. Az 50 CD- és három DVD-lemezt tartalmazó Magyar Opera 200 című kiadványt a hazai városi könyvtárakba és zenei intézményekbe juttatják el. Az országban másodikként Veszprémben adta át a lemezeket Ókovács Szilveszter főigazgató. Elmondta, a kezdeményezés célja, hogy a hazai operakultúra hagyományát ápolják.

Ókovács Szilveszter ajándékkal érkezett Fotó: Pesthy Márton / Napló

Hozzátette, a lemezeken harmincöt teljes magyar opera – a legkorábbi műtől, a Béla futásától Erkel Ferenc öt operája mellett a másfél éve bemutatott Szerelem címűig – csendül fel, három korábbi felvétel mellett valamennyit az intézmény előadói közreműködésével rögzítettek az elmúlt években. Veszprém megyébe 20 intézménybe kerül az értékes gyűjteményből.

Porga Gyula polgármester kiemelte, az Operaház nemcsak a főváros, hanem a nemzet intézményeként is funkcionál, amit ez a kezdeményezés is jól példáz.

Ókovács Szilveszter és Szamosi Szabolcs, a Filharmónia elnöke bejelentették, Operát az Operából! címmel tíz megyeszékhelyen hirdetnek bérletprogramot a 2018-19-es évadban. Veszprémben egy szimfonikus est, egy balettgála és egy operaest mellett Puccini Tosca című operáját mutatják be a Petőfi Színházban, míg a sorozat ötödik estjén Kobajasi Kenicsiró vezényli a MÁV Szimfonikus Zenekart a Hangvillában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában