Művészeti kincsük a tánc

2018.05.24. 10:14

Nagy siker övezte az idén 23. alkalommal tartott Bakony Néptáncfesztivált

A hagyományőrzés és az autentikus folklór jelentőségteljes szerepét hirdette a Bakony Néptáncfesztivál, idén 23. alkalommal, melyet az Ajka-Padragkút Táncegyüttes művészeti vezetője, Ramasz László a népművészeti értékek megőrzése és továbbörökítése iránti elhivatottságából a művelődési központ vezetésével szorosan együttműködve idén is megszervezett.

Borsos Renáta

Ramasz László koreográfiájában az Ajka-Padragkút Táncegyüttes Moldovan Nikodin emlékére előadott táncukkal a második helyen végzett Fotó: Györkös József

A közelmúltban tartott eseményre az ország különböző pontjairól, illetve a határon túli Erdélyből is érkeztek táncosok. Összesen nyolc együttes, 17 versenyszámban mutatkozott be a neves ítészekből álló társulás előtt.

Ramasz László koreográfiájában az Ajka-Padragkút Táncegyüttes Moldovan Nikodin emlékére előadott táncukkal a második helyen végzett Fotó: Györkös József

A magas művészi értéket hordozó produkciók láttán a zsűrinek nehéz dolga volt a legjobbak kiválasztásában. A Magyar Ezüst Érdemkereszttel, és Martin György Díjjal is kitüntetett koreográfus, Varga János „Boxos” a Zalai Táncegyüttes művészeti vezetője, mint a zsűri elnöke értékelte azt a szakmai alázatot, amit a versenyzők a tánc iránt mutattak.

A zsűritagok (Bábics Valéria, Ramasz László, Deffend Irén, Busai Norbert , Varró Huba) szigorú értékelései után, a Kökényes Táncegyüttes „Hogy a világ ne szóljon meg!” című koreográfiájával az első helyen végzett. Megosztott második helyet a Sopron Táncegyüttes „Te keres maj dur- Csináld tovább” és az Ajka-Padragkút Táncegyüttes Moldovan Nikodin emlékére előadott produkciókkal szerezték meg. A dobogós harmadik helyezett a Zalai Csüntök Táncegyüttes ritmusjátéka lett. A Hagyományápoló Táncos Közösség különdíjat a Höcögő Néptáncegyüttesnek, a Hagyományápoló Alkotó Közösség különdíjat a Boróka Táncegyüttesnek, továbbá az Együttesi összteljesítményért járó különdíjat a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttesnek és az Ispiláng Néptáncegyüttesnek ítélte oda a zsűri.

A gazdag versenyprogram az esti gálaműsorral folytatódott, ahol a győztesek produkcióiban és az erdélyi adatközlők táncaiban merülhetett el a közönség. Színvonalas zenei kíséretként a Zagyva banda játszott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában