közösségi összefogás

2018.05.19. 14:00

Negyedszázados a Polányi passió

Idén 25. alkalommal is zsongó szabadtéri színházzá alakul Magyarpolány.

Borsos Renáta

A falu lakosai közösségi összefogással csodás kosztümökben, zenekari és kóruskísérettel több alkalommal is előadják a bibliai történetet, a passiót. A jeles évforduló alkalmából május 20-án a szervezők egész napos programsorozattal, az Apacuka és a Holdviola zenekar koncertjeivel és 21 órától a passió előadásával várják a látogatókat.

A Polányi passió főpróbája nagy sikert aratott csütörtökön Fotó: Pesthy Márton / Napló

A napjainkra turisztikai látványossággá érett eseménysorozat a pünkösdi hétvégén indul. A jubileum apropóján vasárnap egy komplett fesztivált varázsolnak a szervezők a Kálvária-dombra és a barokk plébánia kertjébe. Magyarpolány 83 népi műemléki épületből álló falumúzeuma helyi képzőművészek kiállításaival várja az érdeklődőket. A koncertek és a passiójáték mellett kézműves játszóház, gólyalábasok, babakiállítás népviseletben, tűzzsonglőrök, pünkösdi bohóc s népi játszótér biztosítja majd, hogy a nap minden perce élménydús legyen. Hazánk egyik legnépszerűbb gyerekzenekara, az Apacuka május 20-án 16 órától áll a színpadra, majd 19 órától a Holdviola ad koncertet.

A Polányi passió különlegessége, hogy szereplői – a Jézust megformázó színész kivételével – a faluközösség tagjaiból állnak. Idősek és fiatalok szívvel-lélekkel, felkészülten adják elő a bibliai történetet ördögökkel és busómaszkos szereplőkkel együtt. A település lakosai levetik civil életüket, és Húros Annamária – a színházi világ elismert tervezőjének – 18. századot idéző jelmezeibe bújnak.

 

Az Európa Nostra-díjas helységben a passiójátszás hagyománya egészen a ’90-es évek elejére vezethető vissza. 2015-től megújult formában várja a nézőket. Az új rendezésű darab forrásanyagaként a szövegírók (Katona Imre, Németh Ervin és Pataki András) a 17. századi passiójátékokat, a csíksomlyói misztériumokat, valamint a Károli Gáspár fordításában készült Bibliát használták. Az előadás alatt meghatározó szerepet kapnak az élő zenés dalok, melyeknek zeneszerzője Szarka Gyula Kossuth-díjas művész, a Ghymes együttes alapító tagja.

A darab rendezője 2015 óta Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgatója. A Polányi passiót pünkösd után, május 25-27-én (esőnap május 28.) 21 órai kezdéssel tekinthetik meg az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában