felfedezés

2018.06.17. 10:35

13. századi falfestményt fedeztek fel a sólyi templomban

Tizenharmadik századi freskó került elő a helyi templomban, ahol a közelmúltban befejeződött a középkori szentségtartó és a reformáció korabeli ornamentika restaurálása.

Marton Attila

Bikádi László református lelkipásztor elmondta, a szentély restaurálása a közelmúltban elkészült: ennek részeként helyreállították a 13. századi, a templommal egyidős szentségtartót, emellett a két ablak körüli, reformáció korabeli ornamentikát is megmentették és restaurálták. A munkát Répássy Viktor Csaba restaurátor végezte el. Bikádi László kiemelte, a restaurálási munkák során előbukkant egy vélhetően 13. századi freskó. A falfestmény azért is számít kuriózumnak, mert országszerte mindössze 14-15 templom büszkélkedhet hasonló emlékkel, emellett azt is bizonyítja, hogy a településen az 1200-as években már templom volt. A lelkipásztor bízik abban, hogy különleges értékei miatt nemzeti zarándokhellyé válhat a templom.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő felidézte, a Hajmáskér-Sólyi Református Társasegyházközség év elején mintegy tízmilliós forint állami forráshoz jutott a szentély felújításhoz. Hozzátette, Sóly a keresztény magyar állam bölcsője. Megjegyezte, a Fidesz-KDNP a napokban a keresztény kultúra védelmét az alaptörvénybe emelik.

 

A lelkész elmondta, a restauráció hétfőn folytatódik, a Lechner Tudásközpont 2,6 millió forinttal segíti a munkálatokat, a freskó további kutatására, restaurálására és megóvására. Utóbbi azért is fontos, mert a falfestményt egy sérülékeny, agyagos felületen. A lelkipásztor arról is beszélt, a fal helyreállítása mellett tervben van a 18. századi festett kazettás mennyezet és karzat visszahozása, amely jelenleg az Iparművészeti Múzeumban van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában