Lovaggá ütött díjazottak

2018.06.19. 17:30

Pro Meritis díjat kaptak a Kabóciádé megálmodói

A Kabóca Bábszínház vezetésében és az értékteremtés területén végzett munkája elismeréseként vehetett át Pro Meritis díjat a XXV. Kabóciádé Családi Fesztivál záróceremóniáján Sarkadi Nagy László és Végh Zsolt, a fesztivál két alapítója vasárnap a Kolostorok és Kertek Völgyben.

Leitner Vera

Habakuk király lovaggá is ütötte a két alkotót

A Kabóciádé két ikonikus figurája, Habakuk király és Boróka királyné udvara nem épülhetett volna fel a Séd-völgyben immár huszonötödik alkalommal Sarkadi Nagy László és Végh Zsolt ötlete nélkül, mely életre hívta a mesevilágot. A fesztivál létrehozásáért, valamint a Kabóca Bábszínház alapítójaként, az értékteremtés területén végzett kiemelkedő munkája elismeréseként Sarkadi Nagy László és Végh Zsolt részére Porga Gyula, Veszprém polgármestere Pro Meritis díjat adományozott a Kabóciádé vasárnapi záróceremóniáján, ahol Habakuk király lovaggá is ütötte a két alkotót.

1994-ben rendezték meg az első Kabóciádét

Sarkadi Nagy László már 15 évesen részt vett a megyei bábrendezők tanfolyamán és ettől kezdve a bábművészet határozta meg életének alakulását. Gimnazistaként bábszakkört indított a sümegi általános iskola elsősei számára, ahol Végh Zsolt elsős kisdiákként találkozott vele és a bábjátékkal. Azóta kettejük pályája és hivatása összefonódik. A Magyar Televízió által megszervezett Játsszunk bábszínházat című televíziós fesztivál műsorának mindig kiemelkedő szereplői voltak, a Győri Tanítóképző Intézetben szereztek tanítói diplomát. 1992-ben érett meg a helyzet a vidéki bábszínházak alapítására, ekkor kerültek Veszprémbe, hogy megalapítsák a városi bábszínházat. Itt bábelőadásaikkal, bábos játszóházaikkal, kiállításaikkal és pedagógusoknak szervezett szakmai programjaikkal számtalan gyermek és felnőtt életébe vittek örömöt és játékosságot, a tervezéstől a bábok elkészítéséig mindenből kivették a részüket. 1994-ben rendezték meg az első Kabóciádét, melynek népszerűsége azóta is töretlen, és ugyancsak az ő munkájuk eredménye, hogy a Kabóca 2001. január 1-je óta színházként működik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában