a Vegyészeti Múzeumban

2018.07.27. 07:00

Ifjú alkimisták találkoztak Várpalotán

Immár 18. alkalommal szervezte meg „alkimista táborát” a Vegyészeti Múzeum. A komoly hagyományokkal bíró program résztvevői az ország egész területéről érkező általános iskolás és középiskolás diákok, akik tanári irányítás mellett vettek részt a foglalkozásokon.

Szabó Péter Dániel

A nyitónapon Próder István tartott előadást

Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

– Ennek a tábornak a lényege, hogy egyrészt megszerettesse a kémiát a gyermekekkel, másrészt pedig olyan fiatalokat várunk ide Várpalotára minden évben, akik érdeklődnek a tantárgy iránt, s a kémiával terveznek foglalkozni, ilyen irányban szeretnének továbbtanulni a jövőben. Nem titkolt célunk tehát a pályaorientáció, utat szeretnénk mutatni a diákoknak, hogy mit kell tenniük, merre kell indulniuk, ha később ezzel a területtel szeretnének foglalkozni. A korábbi években akadtak olyan résztvevőink, akik kutatóként képzelték a jövőjüket – mondta el lapunknak Vargáné Nyári Katalin múzeumvezető.

A nyitónapon Próder István tartott előadást Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

A hétfői nyitónapon az intézmény nyugalmazott igazgatója, Próder István kalauzolta a gyerekeket a múzeumban. – 2000-ben döntöttünk úgy, hogy a környezetvédelmi vetélkedőnk mellett a fiatalok számára pályaorientációs céllal elindítjuk ezt a tábort. Tartalmas és izgalmas előadásoknak, kísérleteknek, üzemlátogatásoknak lehetnek részesei a résztvevők, de természetesen szabadidős programokat is belecsempésztünk a nálunk eltöltött öt napba. Maximálisan ki van töltve a gyermekek ideje, mert ez egy szaktábor, így a tudás átadásán van a hangsúly – tette hozzá Vargáné Nyári Katalin, aki szerint az üzemi berendezések és a laboratóriumi felszerelések megismerése, a technológiákkal való barátkozás olyan maradandó élményt nyújthat, amelynek a hatása később jelentkezhet a fiataloknál.

A hét folyamán a fiatalok ellátogattak a környék vegyipari üzemeibe, a pétfürdői Nintrongénművekhez és a Huntsmanhoz, a várpalotai kenyérgyárba és a Szabó-féle homokbányába, a Pannon Egyetemre, valamint a Richter Gedeon dorogi fióktelephelyére is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában