porva

2018.07.17. 14:00

Képek egy bakonyi polgármesteri iroda falán

Van, ki családi fotókat, más serlegeket, emléktárgyakat tart irodája polcain, festményeket, okleveleket, településéről készült képeket akaszt a falra.

Müller Anikó Hanga

Veinperlné Kovács Andrea női példaképeit mutatja irodája falán Fotó: Müller Anikó Hanga/Napló

Veinperlné Kovács Andrea polgármesteri irodájába belépve öt női fotó látható. Teréz anya, Nofretete, Erzsébet királyné, Margaret Thatcher, Jáger Ida. Más korok, eltérő életutak, mégis miért kerültek egymás mellé egy kis bakonyi falu településvezetőjének íróasztalával szembe? Hitvallása a magyarázat. Tizenkét éve szolgálja polgármesteri tisztségében a falu fejlődését. A szomszédos Borzaváron született, férje tősgyökeres porvai, harminc éve élnek együtt.

Veinperlné Kovács Andrea női példaképeit mutatja irodája falán Fotó: Müller Anikó Hanga/Napló

– Telket vásároltunk, építkeztünk, vagyunk annyira földhözragadtak, tudtuk, itt fogunk maradni. A lokálpatriotizmus érzése folyton erősödött bennem, elkezdtem kutatni a falu múltját. Először az egykori kántortanító, Székely József életútját tártam fel, emlékére 2006-ban emléktáblát avattunk. Részt vettem sok civil szerveződésben, kreatív tevékenységeket végeztem, segítettem a véradás, az idősek napja szervezését, a vöröskereszt munkáját. Aztán azt gondoltam, településvezetőként jól tudnám segíteni falunk fejlődését, emlékezett vissza. 2006-ban államvizsgázott a Közgazdaságtudományi Egyetem államigazgatási kar igazgatásszervező szakán, mely megalapozta közigazgatási szakmai ismereteit. Szakdolgozata címe A vállalható településfejlesztés Porván volt. Visszatekintve, az abban eltervezettek legnagyobb részét sikerült megvalósítani, pontosabban lényegesen többet. Ami nagy szívfájdalma, hogy a helyi postát nem sikerült visszaállítani. Polgármesteri működése alatt a képviselőtestület csak csekély mértékben változott. Sikeresnek érzi, hogy a harmadik ciklusban összefogással, együtt szolgálják a település fejlesztését. Volt, hogy női vezetőként, gyakorlatias dolgokban bizony el kellett fogadtatnia magát a férfitársadalommal. Iktatókönyv nélkül tudja minden ügy menetét. Nagyon szereti a munkáját, reggel hét előtt a hivatalban van, sokszor este kilencig is, de van, hogy éjjel kettőkor jut eszébe valami.

– A történelem során több személyiség volt, aki formálta jellememet, gondolatvilágomat, nézeteimet, ezért azt gondoltam, női példaképeimet megjelenítem az irodám falán. Teréz anya világméretű példamutatását, a hozzám közelálló egyiptomi kultúra királynőjét, Nofretetét. Erzsébet királyné születésnapja mindig szeánsz nekem, ekkor megnézem a róla készült trilógiát. Margaret Thatcher a keménységével került a példaképeim közé. Jáger Ida, az örök barátnő, aki az anyapótló volt számomra, ő mindig itt van velem lélekben, a hagyatékából is számos dolog van a tulajdonomban, a könyvtáramban. Úgy gondolom, ha e személyiségek munkásságából, szemléletéből csak egy picurkát tudok csipegetni az én munkámhoz, az jó érzés számomra. Ezért vannak itt velem, az irodám falán, zárta magyarázatát a polgármester asszony.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában