Kozmutza-iskola

2018.07.14. 08:00

Páratlan sikert arattak a veszprémi színjátszók

Országos szinten is egyedülálló eredményt ért el a veszprémi Kozmutza Flóra Színvilág színjátszó csoportja, mely júniusban a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó-találkozón a döntőbe jutott.

Leitner Vera

A kozmutzás diákok a döntőig jutottak Ágnes asszony történetének mozgásszínházi feldolgozásával Fotó: Kozmutza-iskola

A Kozmutza-iskolában 2004-ben indult útjára a dráma szakkör Simon Tiborné vezetésével. Az iskola tanulói esetében a fő tünet a mérsékelt intellektuális képességzavar, melyhez gyakran kapcsolódnak érzékszervi, mozgásszervi sérülések, autizmus. Belőlük és az őket támogató felnőttekből alakult meg a Színvilág színjátszó csoport, amely készség- és képességfejlesztő, tehetséggondozó szakkörként működik Neuburger Éva vezetésével.

A kozmutzás diákok a döntőig jutottak Ágnes asszony történetének mozgásszínházi feldolgozásával Fotó: Kozmutza-iskola

A Magyar Drámapedagógiai Társaság 2018 tavaszán 27. alkalommal szervezte meg a Weöres Sándor Országos Gyermek­szín­játszó-találkozót és -fesztivált, melynek alkalmából a Színvilág csoport – első alkalommal jelentkezve színjátszó versenyre – Arany János Ágnes asszony című balladáját dolgozta fel mozgásszínházi technikákkal. Az előadásban Rózsás Júlia, Bogdán Alexandra, Török Fanni, Gulyás Barbara, Vass Diána Vivien, Klespitz Laura, Esső Tamás, Rupa Martin, Kovács Richárd Ádám, Pajkó Zsolt és Csonnó László vett részt, Neuburger Éva, Zombori Katalin, Fülöp Ferenc, Iványiné Barta Ágnes, Turzó Vivien, Zsarnai Erzsébet, Kovács Veronika, Kozma Lajosné pedig segítette a csapatot.

A fiatalok a pétfürdői megyei versenyről arany minősítéssel és két különdíjjal jutottak tovább, és sikerrel vették a keszthelyi regionális találkozót is, így országos szinten egyedüli értelmileg akadályozott színjátszó csoportként bejutottak a debreceni döntőbe, ahol három napot töltöttek el.

– Nemcsak a Csokonai Színházban való szereplés és a rengeteg dicséret miatt, de a szervezők által biztosított közösségi játékok, előadások és élmények is felejthetetlenné tették a döntőt – számolt be Neuburger Éva, aki úgy véli, a színre lépés többségi iskolás kortársaikkal, a közös játék, önmaguk és értékeik bemutatásának lehetősége az út a megismerés és a jobb megítélés felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában