millenniumi programok

2018.08.06. 10:01

Együtt ünnepelték az ezeréves évfordulót Bakonybélben

A Szent Mauríciusz Monostor alapításának ezredik évfordulóját ünneplő település kiemelkedő millenniumi programja volt az Ezeréves falvak napja, melyet közösen szervezett az önkormányzat és a bencés monostor.

Müller Anikó Hanga

Nagy sikert aratott a vásári komédia Sobri Jóska kivégzéséről

Fotó: Müller Anikó Hanga

Az alapító Szent István király huszonhat – közöttük három ma határainkon kívül eső, a szlovákiai Bát, az erdélyi Magyarpalád és Ménes – birtok adományozásával biztosította a szerzetesi közösség működését. Az alapító okirat nem maradt fenn, de a királyi adományokat Szent László az 1086-ban kiadott Inventáriumban megerősítette.

Együtt emlékeztek az ezeréves falvak, Márkus Zoltán köszöntötte az ünneplőket és polgármester társait Fotó: Müller Anikó Hanga

Az egykori Bakonybélhez rendelt települések képviselőit közös emlékezésre hívták, kilencen képviseltették magukat, jelen voltak Árpás, Bakonykoppány, Bakonyszücs, Kajárpéc, Kemenesmagasi, Magyarpolány, Malomsok, Szil és Tés önkormányzati vezetői, valamint Zirc alpolgármestere és Kovács Zoltán térségi országgyűlési képviselő.

Több helyről művészeti csoportok jöttek, néhányan kiállításon mutatták be értéktárukat. Márkus Zoltán polgármester ünnepi köszöntőjében elmondta, a szerzetesközösség léte az évszázadok folyamán alapvetően meghatározta a középkorban köré telepedett falu életét.

– A mai ünnep a falu, de az ország ünnepe is, mert ma különösen nagy hangsúlyt kell adni keresztény mivoltunknak, kultúránknak, hagyományainknak. Önkormányzatunk a bencés szerzetes közösséggel és civil szervezeteinkkel közösen tervezte meg az ezeréves évfordulóról való megemlékezést, melynek kiemelt eseménye az ezeréves falvak találkozója, hangsúlyozta.

A kulturális műsor nyitányaként fergeteges sikert aratott a Kajárpéci Vízirevű a Nyilvános akasztás, avagy Sobri Jóska színre lép című vásári vérfürdőjével. Fellépett a Magyarpolány Hangja Vegyeskórus és az ugyancsak polányi német nemzetiségi kórus, a tési Bakony Virágai népdalkör, a Bakonyszücsi Hölgyek Klubja, a Szili Hagyományőrző Egyesület a Tied leszek kisangyalom a szili búcsúkor című néptáncműsort mutatta be.

Nagy sikert aratott a vásári komédia Sobri Jóska kivégzéséről Fotó: Müller Anikó Hanga

Az esti órákban a helyi Hangtalan Világ együttes, Poór Péter, V-Zoy, Kossuth Gergő, a Két zsivány szórakoztatta a közönséget, majd utcabál volt a Magic Boys együttessel.

A gyermekeket körhinta, légvár, fajátékok sokasága várta, a felnőtteknek focibajnokság és főzőverseny volt.

A szervezők mindenkit babgulyással vendégeltek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában