Újraélesztett hagyomány

2018.08.31. 07:00

Festőművészek irányításával dolgoztak a vörösberényi alkotótábor résztvevői

Kiállítással zárult a több mint ötven év szünet után megszervezett művésztelep Vörösberényben.

Marton Attila

Sokan voltak kíváncsiak a művésztelepet záró kiállításra a Magtárban Fotó: Pesthy Márton

A vörösberényi művésztelep 1953 és 1963 között működött. Hosszú kihagyás után idén a Vörösberény Program keretében hívták életre ismét az alkotótábort, amelyben tizenhárom résztvevő dolgozott négy művésztanár – Baky Péter festőművész, Fábián László grafikusművész, Sipos Endre festőművész, művészetfilozófus, Veszeli Lajos festőművész – irányítása mellett.

A résztvevők a tíznapos táborban számos grafikai és festészeti eljárással hoztak létre alkotásokat – sokszorosító grafika, akvarell- és az olajfestés, kollázstechnika –, és több tanulmányrajzot – csendélet, portré, alakrajz – is készítettek. A művekből a Magtárban nyílt kiállítás csütörtökön. A megnyitó elején egyperces néma felállással emlékeztek a közelmúltban elhunyt Kerényi Imrére, a Vörösberény Program szervezőjére. Veszeli Lajos főszervező köszöntőjében elmondta, a tábor résztvevői között hivatásos művész, művésztanár és kezdő is volt. Hozzátette, hogy mindannyian szívvel-lélekkel és hatalmas lendülettel dolgoztak, minőségi alkotások létrehozására törekedtek.

Sokan voltak kíváncsiak a művésztelepet záró kiállításra a Magtárban Fotó: Pesthy Márton

Sipos Endre megnyitójában elmondta, a hagyomány újjáteremtése mellett az volt a céljuk, hogy a résztvevők minél inkább kibontakoztathassák saját stílusukat, és fejlesszék egyéni képi világukat. Hangsúlyozta, a művésztelep olyan értéket képvisel, amelyet folytatni lenne érdemes a településen.

A tábor résztvevői nevében Mizerák Beáta mondott köszönetet a művésztanároknak, kiemelve, hogy az alkotás folyamata szabadságot és erőt adott számukra. A megnyitón közreműködött Káplán György énekművész.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában