megtiszteltetés

2018.08.04. 15:00

Kínában „robotoltak” az almádi gimnazisták

Robotikai világversenyen szerepelt a balatonalmádi gimnázium csapata a közelmúltban a távol-keleti országban.

Marton Attila

Keresztényi Áron, Győri Csanád, Ipkovich Ádám, Hujber Ákos és Kanyó Péter Kínában Fotó: iskola

A Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium diákjai a tavaly Amerikában tartott First Global Challenge versenyen elért eredményei alapján kaptak meghívást. A kínai Kujjangban (Guiyang) tartott versenyen háromfős csapat – Hujber Ákos, Ipkovich Ádám és Győri Csanád – és tanáraik – Kanyó Péter szakmai vezető és Keresztényi Áron kísérőtanár, az utazás szervezője – képviselték Magyarországot. A World Adolescent Robotics Competition (WARC) nevű versenyen a tavalyi robotkészletet felhasználva kellett a megadott feladatokat elvégző szerkezetet építenie a diákoknak, mondta Kanyó Péter. Hozzátette, nagy megtiszteltetés volt számukra, hogy elhívtak őket a versenyre, Európából mellettük csak egy brit, egy francia és egy litván formáció szerepelt ebben a kategóriában.

Kanyó Péter, Győri Csanád és Dudásné Pirik Mariann a robotjárművel Fotó: Balogh Ákos/Napló

Győri Csanád elmondta, március óta készültek a versenyre, hetente kétszer másfél órában, majd a tanév vége után egy hónapon keresztül építették a robotot. Itthon már jól működött a szerkezet, de a repülőúttal járó bonyodalmak miatt több finombeállítást el kellett újra végezniük Kínában. Hozzátette, a tavalyihoz hasonló volt a feladat: a robotnak egy virtuális folyóból kellett osztályozni és összegyűjteni a kék és narancssárga színű labdákat – előbbi a tiszta vizet, utóbbi a szennyeződést jelképezte –, majd a feladat végén a távirányítású szerkezettel elszállítani a meghatározott helyre azokat.

Dudásné Pirik Mariann igazgatónő elmondta, komoly eredmény és hasznos tapasztalat a versenyen való részvétel a diákoknak, amely egyben azt is bizonyítja, hogy az angol nyelvű képzés mellett az informatika és a természettudományok iránt is elkötelezett az intézmény. Hozzátette, az iskola vezetése támogat minden olyan kezdeményezést, ami hozzájárul a diákok fejlődéséhez.

A csapat több helyi nevezetességgel is megismerkedhetett, ugyanis néhány nappal a verseny előtt érkeztek Pekingbe, hogy az időeltolódás ne okozzon problémát. Megnézték a nyári palotát, és jártak a Mennyei Béke terén is Pekingben. A kínai utazás kulturális sokk volt a csapatnak. Győri Csanád arról beszélt, a versenynek helyet adó Kujjang (Guiyang) a „kínai Szilícium-völgy” egyik több milliós települése nyolcvanezres egyetemmel és épülő felhőkarcolók tucatjaival. Kanyó Péter számára a legfurcsább a pekingi szmog és a kínai fővárosban tapasztalható közlekedési káosz volt.

Keresztényi Áron, Győri Csanád, Ipkovich Ádám, Hujber Ákos és Kanyó Péter Kínában Fotó: iskola

A csapatot vezető pedagógus elmondta, a jövőben szeretnének Lego-versenyen részt venni, valamint ha lehetőségük lesz rá, akkor a kínai robotikai versenyhez hasonló nagyszabású megmérettetés Open, azaz nyílt kategóriájában indulnának, mert jóval kevesebb a megkötés, a diákoknak még kreatívabb megoldásokra volna lehetősége a robotépítésben. Győri Csanád elmondta, szeretnék folytatni a robotépítést, ő maga azt sem zárja ki, hogy hasonló területen folytatná a tanulmányait a középiskola befejezése után.

A versenyen való részvételt az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az iskola alapítványa és vállalkozások támogatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában