tapolcafő

2018.09.11. 22:10

Emlékszobát avattak Peti Sándor tiszteletére

Felavatták Peti Sándor református kántortanító és iskolaigazgató emlékszobáját a tapolcafői falumúzeumban.

Polgár Tibor

Áldozó Tamás és Somogyi Zoltán alaposan szemügyre vette a kiállítási tárgyakat Fotó: Goda Szilárd

Somogyi Zoltán, a Tapolcafői Kertbarátkör elnöke a Napló­nak nyilatkozva elmondta: 2005-ben, Peti Sándor születésének századik évfordulóján a tapolcafői lakóháza falán emléktáblát avattak a helyiek, kifejezve hálájukat a 40 éves oktató-nevelő munkájáért, valamint nagyra becsült emberségéért. Idén, a forrás napja keretében pedig Peti Sándor-emlékszobát avattak a falumúzeumban. – Az emlékszoba kialakításának ötletét Peti Sándor fiának, Peti Endrének felajánlása adta, aki édesapja hagyatékát a kertbarátkörnek adományozta. Megtiszteltetésnek vettük a megbízást – fogalmazott Somogyi Zoltán.

Áldozó Tamás és Somogyi Zoltán alaposan szemügyre vette a kiállítási tárgyakat Fotó: Goda Szilárd

Az avatóünnepségen Kissné Bolla Judit ismertette az emlékszoba létrejöttének hátterét, majd Bali Istvánné szavalata következett. Somogyi Zoltánné felolvasta Dreisziger József egykori tanítvány gondolatait, melyek arról szóltak, milyen pedagógus volt a nyelvtant, történelmet és alkotmánytant tanító Peti Sándor, aki az olvasás szeretetét és az erkölcsösséget ültette a diákjaiba. Áldozó Tamás, Pápa polgármestere beszédében elismerően szólt a tapolcafőiek hagyományőrzéséről.

– Az emlékszoba egyik sarkában osztályteremre emlékeztető tárgyak tekinthetők meg a hajdani tapolcafői iskolából: például tanári asztal, iskolapad, tollak, tintatartó, ábécés könyv, tanterv is látható. A tárlókba Peti Sándorral kapcsolatos dokumentumok, fényképek, oklevelek, igazolványok kerültek. Kiállítottuk a régi iskolacímert is, a falon olvasható Peti Sándor rövid életrajza, továbbá régi osztályképek ugyancsak gazdagítják a tárlatot – sorolta Somogyi Zoltán.

Az emlékszoba megtekintése után a néhai tanító lakásánál lévő emléktáblánál Kiss Zoltán szavalatot adott elő Nagy Ernő református lelkész verséből, amit Peti Sándor nyugdíjba vonulása alkalmából a búcsúztatójára írt. Az ünnepélyes alkalmat koszorúzás zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában