Az Úr Jézus üdvözlete

2018.09.23. 08:00

Horváth Lászlóné férje emlékére készített gobelinképet

Horváth Lászlóné olvasónk a közelmúltban ötvenéves papi hivatását aranymisével ünneplő Salgó Ferenc kanonok, plébánosról osztott meg egy korábbi történetet.

Laskovics Márió

Horváth Lászlóné és férje 2001-ben költözött Pápára, a Huszár lakótelepre, és a Szent Anna-templomba jártak szentmisére, így ismerkedtek meg Salgó Ferenc plébánossal.

Horváth Lászlóné a férje emlékére készített gobelinképe, amely Szent Bernadett 1858-as Szűz Mária-jelenését ábrázolja
Fotó: Laskovics Márió

– 2008 húsvétját követően a szemben lakó szomszédasszony kérésére, gyónási szándéka miatt házhoz hívtuk az atyát. Ekkor már tizennégy éve ápoltam az agyműtéten átesett, súlyos beteg férjemet, akihez – hirtelen ötlettől vezérelve – szintén behívtam a plébánost, mivel már idejét sem tudtuk, mikor gyónt utoljára. Bár beszélni nem tudott, ellenséges káromkodásözönnel fogadta az ötletemet. Mikor találkoztunk az atyával, előre is elnézését kértem azért, hogyha az uram nem fogadná őt szívesen. De az atya zokszó nélkül eleget tett a kérésemnek. Ma is látom magam előtt, ahogy megyünk a lakásunk felé: a férjem az ajtóban állva nézett felénk, s az atya köszöntésére („Dicsértessék a Jézus Krisztus, Horváth bácsi! Az Úr Jézus üdvözletét hoztam.”) úgy zokogott, mint egy kisgyerek – mesélte Horváth Lászlóné.

A többi ment magától, az idős házaspár könnyű szívvel meggyónt, megáldozott. Búcsúzáskor Salgó Ferenc plébános megjegyezte olvasónknak, hogy 150 évvel azelőtt épp azon a napon jelent meg Szűz Mária Szent Bernadettnek, és lám, még 150 év múlva is történnek csodák.

– Mire visszaértem a lakásba, a férjem ott ült a telefon mellett, jelezvén, hogy az édesanyjával szeretne beszélni. Segítségemmel elmondta neki, hogy meggyónt. Majd fel kellett hívnunk a lányunkat, és a húgát is, hogy nekik is elújságolja. A délután további részében is megkönnyebbülést érzett. Talán életemben nem láttam őt ilyen boldognak, nyugalmasnak. Este lefeküdtünk, másnap reggelre halott volt. Én pedig úgy éreztem, hogy rózsaszínű az egész szoba (ahol a gyónás is történt), és mintha nyitva lenne az ég. Férjem nyugodt arcáról úgy gondolom, biztosan a menny­országba jutott. És Salgó Ferenc atya vezette oda az Úr Jézus elé – idézte fel Horváth Lászlóné, aki férje emlékére készített egy gobelinképet Szent Bernadett jelenéséről, ez a Szent József-templomban látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában