Jókai Kör

2018.09.25. 07:00

Irodalmi műsorral idézték meg Karinthyt Pápán

Irodalmunk leghíresebb karikaturistája, parodistája, humoristája, filozófusa előtt tisztelgett műsorával a Jókai Kör.

Laskovics Márió

Szép számú közönség volt kíváncsi a Karinthy műveiből összeállított ízelítőre Fotó: Laskovics Márió

Karinthy Frigyes íróra, költőre, műfordítóra emlékezett a Jókai Kör Egyesület pénteken a Jókai Mór Városi Könyvtárban. Szabóné Juhász Klára alelnök elmondta, a nyári szünet utáni évadnyitó alkalmuk témáját a 80 éve, 1938. augusztus 29-én elhunyt jeles irodalmárunk halálának kerek évfordulója szolgáltatta.

– Egy kicsit mindenki pápai. Ugyan soha nem járt Pápán Karinthy Frigyes, mégis úgy kötődik a városhoz, hogy apai nagyapja, Kohn Lipót órásmester még itt élt és dolgozott, s itt nyugszik a zsidó temetőben. Édesapja, Karinthi József Pápán született, később Budapestre került, és magyarosította a nevét – jegyezte meg az alelnök.

Szép számú közönség volt kíváncsi a Karinthy műveiből összeállított ízelítőre Fotó: Laskovics Márió

Szabóné Juhász Klára köszöntőjében elhangzott, hogy egész irodalmunkban Karinthy Frigyes a leghíresebb, legnépszerűbb, a legtöbbször olvasott, idézett, emlegetett humorista – holott tulajdonképpen filozófus volt. Izgatott, minden iránt érdeklődő filozófus, a 18. század felvilágosodásának legkövetkezetesebb és legtudatosabb utóda, a század tudományos igényű humanizmusának képviselője, aki bölcseleti életművet nem hagyott maga után, hanem kitűnő regényekben, gyönyörű novellákban, nemegyszer mulatságos humoreszkekben fejezte ki különféle nézeteit és életfilozófiáját. A kor talán legeredetibb, legmeglepőbb témavilágú regényírója és novellistája, aki legszebb szépirodalmi műveit versben írta meg. A Nyugat nagyjaival egyenrangú költő, aki egész életében mindössze két vékony kötet költeményt írt, de annál több versparódiával jellemezte írótársait és az irodalomtörténetet.

Fotó: Laskovics Márió

E szabálytalan lángelme sokrétű munkásságából adott nagyszerűen válogatott ízelítőt a szép számú közönségnek Babos Tibor versmondó, a Jókai Kör irodalmi önképzőkörének tagja, Nagy Imre és Szabó Szilárd, az S. K. Társulat tagjai, valamint Csukárdi Sándor és Janus Norbert, a Szó és Kép Színpad tagjai. Bár a szavalatok, humoreszkek, a férfi-nő kapcsolatot bemutató idézetek is rekeszizmon találták a nagyérdeműt, az est csúcspontja az utóbbiak által előadott Tegezés című jelenet volt, melyben két ismerős önnön tudatlanságát palástolva tanakodik s tudakozódik, vajon megitták-e múltkor a pertut.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában