Rendhagyó családregény

2018.09.09. 20:09

Négy generáció sorsát beszéli el Jásdi István kötete

Közel másfél évszázadon keresztül vezeti végig az olvasót a Mi maradunk! című családtörténeti kötet, amelyet a napokban mutattak be Veszprémben.

Marton Attila

Jásdi István (fent) elmondta, a történetek sokak számára lehetnek ismerősek a saját családjukból is

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Pintér Kornél, a programot szervező Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet elnökének bevezetője után Jásdi István közgazdász, borosgazda beszélt a Mi maradunk! című, tavasszal megjelent könyvéről és a magyar történelem huszadik századi sorsfordulóiról. Kiemelte, a kötet családja, egy keresztény középosztálybeli família sorsát mutatja be. A regény dokumentumokon, naplóbejegyzéseken, legendákon és a szerző saját tapasztalatain nyugszik, és a 19. század második felétől a huszadik század végéig mutatja be a család történetét. A szerző úgy vélte, a könyvben szereplő történetek sokak számára lehetnek ismerősek a saját családjukból is.

Jásdi István elmondta, a történetek sokak számára lehetnek ismerősek a saját családjukból is Fotó: Balogh Ákos/Napló

A szerző dédszülei az 1800-as évek végén költöztek Budapestre, Hautzinger Sándor és Jány Vilma tudták, a család csak a tanulás révén juthat feljebb. Az idősebb fiú, Guszti, a Ludovikán végzett, a fiatalabbik, Sanyi, középiskolai tanári diplomát szerzett, míg a lány, Ili a tanítóképzőt végezte el. A nagyszülei generációja az első világháborúban, szüleié a második világháborúban harcoltak. A család sorsát 1945 után meghatározta Jány Gusztáv – aki a szerző édesapjának nagybátyja volt, és vitézzé avatása előtt magyarosította vezetéknevét édesanyja nevére – történelmi szerepe. Jány a második világháborúban a tragikus sorsú második magyar hadsereg parancsnoka volt, 1947-ben egy látszatperben ítélték halálra. Jásdi István elmondta, szüleinek emiatt a szocializmusban sokáig kvázi másodrendű állampolgárként kellett élnie. Jányt jogilag 1993-ban a Legfelsőbb Bíróság mentette fel az ellene emelt vádak alól. A hallgatóság kérdésére Jásdi István arról is beszélt, ötvenévesen, a kilencvenes évek végén miért hagyott fel a külkereskedői pályával, és vásárolt Csopakon szőlőt, ahol mára az ország egyik legelismertebb pincészetét vezeti.

Jásdi István a könyvbemutatón Pintér Kornéllal Fotó: Balogh Ákos/Napló

A szerző végül arra biztatta hallgatóságát, hogy írja le mindenki a maga családjának történetét, egyrészt, hogy a leszármazottak megismerjék azt, másrészt azért, mert a sok személyes történetből az ország történelme is pontosabban feltérképezhető lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában