először lépett fel csopakon

2018.09.21. 07:00

Tehetséges profi futballistából kiváló zenész lett Rakonczai Imre

Megtaláltam önmagamat, ma a hivatásom az az örömzene, amelyet korábban csak otthon a barátaim vagy a magam szórakoztatására műveltem – olvasható mindez Rakonczai Imre honlapján, aki fantasztikus koncertet adott a Csopak-napokon, a Fürdő utcai nagy parkolóban. Bebizonyosodott ismét, hogy az élő zenének továbbra is varázsa van.

Szendi Péter

Rakonczai Imre jött, látott és győzött. Szerénysége, humora, zene iránti alázata és szeretete már az első percekben megmutatkozott. A közönség vele együtt énekelt Fotó: Szendi Péter

Rakonczai Imre jött, látott és győzött. Szerénysége, humora, zene iránti alázata és szeretete már az első percekben megmutatkozott. A közönség vele együtt énekelte a legnagyobb slágereket. Beszélgetésünk a koncert előtt zajlott, elmondta, hogy a Neoton nagy slágerével kezd, a Szép nyári nappal, de hogy utána mi következik, még maga sem tudja, hiszen mindezt a hallgatóság reakciójából szűri majd le.

Rakonczai Imre jött, látott és győzött. Szerénysége, humora, zene iránti alázata és szeretete már az első percekben megmutatkozott. A közönség vele együtt énekelt Fotó: Szendi Péter

Ki gondolná, hogy az ország egyik legnépszerűbb előadóművésze sokáig a futballpályán ért el nagy sikereket. 1981-ben a Margitszigeti Atlétikai Centrumnál kezdett labdarúgóedzésekre járni. 1982-ben már a Ferencvárosi TC játékosa volt. A középiskolai focicsapattal minden évben részt vettek külföldi tornákon (New York, Minneapolis, Rio de Janeiro, Toronto, Sydney). Amikor a csapattal az Egyesült Államokban járt, vásárolt egy szintetizátort, és azon kezdett el autodidakta módon játszani. Szülei észrevették tehetségét, így 1988-ban beíratták Esze Jenő zongoratanárhoz, akinél megkezdte zongoratanulmányait. Később egy sajnálatos sérülés miatt profi pályafutása derékba tört, holott óriási tehetségnek számított.

– Valószínű, hogy a Jóisten akarta így, 1997-ben eljött a váltás ideje. A munkámat, a futballt felváltotta a hobbim, a focipályát színpadra cseréltem. Megkeresett testvérem, Viktor az alakuló V.I.P. együttessel kapcsolatban. Az éles váltás sikerességét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy életem első színpadi fellépése a dublini eurovíziós dalfesztivál volt, ahol Magyarországot képviseltük a zenekarral, és az előkelő 12. helyen végeztünk. 2001 tavaszáig a V.I.P együttes tagjaként, majd annak feloszlása után R-port néven testvéremmel folytattam tovább a zenélést. Számos ismert slágert, filmzenét szereztük közösen. A 2008. évi pekingi olimpián részt vevő magyar csapat hivatalos indulóját is mi szereztük, énekeltük, Győznünk kell címmel – avat be a zene világába Imre, miközben beszélgetésünk közben jönnek páran egy baráti kézfogásra, köszönésre.

Imre eközben valami újjal lépett elő! A produkciójához nem kellett más, mint egy szál zongora és hozzá az énekhangja. Egyéni zenei pályafutása a Kispipacs pianobárban kezdődött, Füzy Gábor szárnyai alatt. Kezdetben csak néhány dal erejéig ült le a zongorához, azonban a nagy sikerre való tekintettel pár hónap múlva hetente egy, később két önálló estet is kapott. Innen nem volt megállás, sorra jöttek a felkérések! Imre szerint ebben a műfajban érzelmileg és hangulatilag kell kiszolgálni a közönséget. Vannak alapdalok, amelyek kihagyhatatlanok, de egész este figyelni kell a vendégeket, a hangulat alakulását és a reakciókat. Több száz magyar és külföldi számból álló repertoárja folyamatosan bővül, figyelve az aktualitásokra. Megható volt, amikor a közönség együtt énekelte a Nélküled című dalt, többeknek könny szökött a szemébe, a kilencvenes évek nagy slágereiből összeállított blokk vagy a mulatós zenék pedig táncra perdítették a több száz rajongót.

Imre először lépett fel Csopakon, de gyanítjuk, hogy nem utoljára, hiszen zajos sikert aratott, többször visszatapsolták. Lenyűgözte a rendezett település, a gyönyörű strand, ahol most először járt, de mondta, hogy ősszel mindenképpen lejön Csopakra, és tüzetesebben felfedezi a község nevezetességeit, szépségeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában