alkotók

2018.09.20. 18:20

Vászolyba költözött nyáron a művészet

Helybeli és távolabbról érkezett alkotók, művészek mutatták be műveiket, illetve muzsikáltak a „Vászolyi Nyáron” ahol a sokszínű művészeti-kulturális kavalkád nemrég ért véget a településen, tudtuk meg Borosné Ivicz Máriától, a falu nevét viselő közalapítvány képviselőjétől, a programok egyik szervezőjétől.

Kovács Erika

-Az első blokkal már június 9-én megkezdődtek a programok, Vazul napon, amikor a falunapot is ünnepeljük, idézte fel Borosné Ivicz Mária, a programok egyik szervezője, a Vászoly Fennmaradásáért Közalapítvány képviseletében. -A „Vászolyi nyár” több mint húsz éves múltra tekint vissza, ugyanis egyszer csak azt vettük észre, hogy nemcsak a hozzánk érkezett művészek, zenészek, szobrászok, hanem mind több helybeli, környékbeli is ihletett kapott alkotásra ebben Balaton-felvidéki a festői környezetben, fogalmazott Mária. Aztán a művészek itt is maradtak, alkottak a faluban, műveikből nagy érdeklődés mellett kiállításokat nyitottak meg több helyszínen, a Mesterségek Házában, a Vászolyi Galériában. Bemutatkozott mások mellett Gál Marianna képzőművész, aki zománcképit állította ki, a helyi alkotók közül pedig Tóth Gyöngyi papírból hajtogatott dekorációs tárgyakat, Vörösné Szélesi Anita szép csipkéket, Zab József fafaragásokat tett közszemlére. A „Vászoly anno” című kiállításon a múltat idézték fel, régi épületekkel, életképekkel. Nagy sikert arattak Teleki Katalin építész, belsőépítész munkái, és Pető Piroska környezetmérnök, tájérték-kutató fotói.

Borosné Mária beszélt arról is, hogy gazdag nyári programjuk a palócok érdekes világát is bemutatta a Magyar Nemzeti Múzeum balassagyarmati palóc múzeumának közreműködésével, majd kiállítást nyitottak Kucsera András helyi festőművész alkotásaiból. Nagy érdeklődés kísérte Somogyi Győző festőművész, grafikus „Magyar hősök arcképcsarnoka” című tárlatát, illetve a Balaton-felvidékről készült képeit. Igazi csemegének számított Jan Kobylák gyűjtő, a bogarak fejtője „Bogarak, festmények, bélyegek” című kiállítása, valamint a Bakonyerdő Zrt. erdők értékeit bemutató kiállítása.

A képzőművészeti bemutatók mellett Vászolyon a Faluház udvara, a festő környezetben levő Vízi színpad egész nyáron hangos volt különféle muzsikától, színjátszóktól, egyebek között a „Vászolyi csillagok”, az ifjú hegedűvirtuózoktól, illetve a 20 éves Vászolyi Muzsikusok kamarakoncertjétől, ahol helyi zenészek és barátait nyűgözték le a szép számú közönséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában