Elismerések az évnyitón

2018.09.11. 14:00

Volkra Ottó- és Pro Meritis-díjat adtak át a Pannon Egyetemen

A Pannon Egyetem központi tanévnyitó ünnepségén több elismerést adtak át a város és az egyetem életéhez aktívan hozzájárulók részére, Markó László Volkra Ottó-díjat, Németh Zoltán pedig Pro Meritis-díjat vehetett át.

Leitner Vera

Porga Gyula polgármester átadja az elismerést Németh Zoltánnak

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Markó László a Műszaki Egyetem Vegyészmérnöki Karán szerzett oklevelet, 1951-ben került Veszprémbe, ahol a Magyar Ásványolaj- és Földgázkísérleti Intézetben folytatott kutatásokat a hidroformilezés területén. Tanszékvezető egyetemi docensként került a Veszprémi Vegyipari Egyetem szerves kémiai tanszékének élére, emellett az akadémia által alapítandó petrolkémiai kutatócsoport vezetését is rábízták. A tanszék irányítása mellett konferenciákon vett részt, előadásokat tartott, publikált, 1968-ban egyetemi tanár lett, ezt követően hosszabb-rövidebb ideig vendégprofesszorként oktatott többek között az USA-ban és Franciaországban is. Több éven át töltötte be a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Kémiai Kutatóintézetének igazgatói, valamint az MTA Kémiai Tudományok Osztályának elnöki pozícióját, 1996–2002-ig az MTA Veszprémi Területi Bizottságának elnöke volt. Veszprém Megyei Jogú Város Közgyűlése kiemelkedő munkája elismeréseként Markó László részére Volkra Ottó-díjat adományozott.

Porga Gyula polgármester átadja az elismerést Németh Zoltánnak Fotó: Pesthy Márton/Napló

Németh Zoltán az egykori Veszprémi Vegyipari Egyetemen szerzett diplomát és doktori fokozatot, 33 éve oktat az egyetem mérnöki karának radiokémiai és radioökológiai intézetében, de választott tagja volt az egyetemi tanácsnak, és nyolc éven át a mérnöki kar dékánhelyettesi pozícióját is betöltötte. A Sebestyén Attila-emlékéremmel és a Legnépszerűbb Oktató címmel büszkélkedő oktató lelkes résztvevője az egyetemi hallgatói rendezvényeknek, munkássága mellett aktív sportéletet folytat, 2008 óta az egyetemi sportklub elnöke. Porga Gyula polgármester Németh Zoltán részére tudományos és oktatói tevékenysége, valamint a város sportéletében végzett példaértékű munkája elismeréseként Pro Meritis-díjat adományozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában