Féltve őrzött szobrok

2018.10.21. 07:00

Veszprémben vendégeskedik a klasszikus szépség mesterének kiállítása

A Laczkó Dezső Múzeum és a zalaegerszegi Göcseji Múzeum sikeres együttműködésének köszönhetően Kisfaludi Strobl Zsigmond szobraiból nyílt tárlat A klasszikus szépség mestere címmel a megyeszékhelyen.

Juhász-Léhi István

Kisfaludi Strobl Zsigmond alkotásai 2019. január 27-ig láthatók Veszprémben Fotó: Balogh Ákos

S. Perémi Ágota múzeumigazgató köszöntőjében elmondta: az elmúlt években rendezett Rippl-Rónai- és Vasarely-kiállítások után nagy örömükre az idén a Göcseji Múzeum által féltve őrzött Kisfaludi Strobl Zsigmond-alkotások láthatóak Veszprémben. Az, hogy most láthatjuk ezeket a nagyszerű alkotásokat, egyrészt annak is köszönhető, hogy elkezdődött a zalai múzeum felújítása, másrészt Veszprém is szerette volna vendégül látni „a klasszikus szépség mesterét”.

Perlakiné Scharf Claudia, a Veszprémi Polgármesteri Kabinetiroda kulturális csoportjának vezetője szerint ahogy a könyveknek, úgy a szobroknak is megvan a maguk sorsa. A kiállított plasztikák közül a gellérthegyi Szabadság-szoborról, „leánykori nevén” a felszabadulási emlékműről szólva elmondta, hogy sok mindent megélt a mára ikonikus alkotás. Úgy vélte: a kiállítás hiánypótló Veszprémben, és üdvözölte a múzeumi csereprogramot.

Velkey Péter, Zalaegerszeg megyei jogú város humánigazgatási osztályának vezetője arról beszélt, hogy kollégái egyfajta kényszerhelyzetből előnyt kovácsoltak, hiszen örömteli a Göcseji Múzeum újjáépítése, ám be kellett zárni a létesítményt, és az alkotásokat el kellett raktározni, ami nem jó, hiszen nincs befogadó, nincs néző. Ezért nagyszerű az, hogy most ezek az alkotások új életre keltek.

Kisfaludi Strobl Zsigmond alkotásai 2019. január 27-ig láthatók Veszprémben Fotó: Balogh Ákos

A kiállítást Kostyál László művészettörténész, a Göcseji Múzeum igazgatóhelyettese nyitotta meg. A tárlat kurátora kiemelte, hogy Kisfaludi Strobl Zsigmond a 20. századi magyar képzőművészet kiemelkedő alakja volt, akit nemzetközileg elismertek. Pályafutása összefonódott a történelmi eseményekkel, hiszen támogatott alkotója volt a háborúban álló Monarchia katonai vezérkarának, a Tanácsköztársaságnak, a két világháború közötti Horthy-­érának és az angol felső tíz­ezernek ugyanúgy, mint utóbb a Rákosi-, majd a Kádár-korszaknak is.

A tárlat 2019. január 27-ig látogatható.

Jó hír az érdeklődők számára, hogy második alkalommal vesz részt a Laczkó Dezső Múzeum a Múzeumok hónapja nevű megyekártyaprogramban, mellyel a Napló előfizetői ötven százalék kedvezménnyel látogathatják az aktuális kiállításokat október 20-án. Mind a felnőtt-, diák-, nyugdíjas-, családi, mind pedig a négy helyszínre – a Laczkó Dezső Múzeumba, a Bakonyi Házba, a Hősök Kapuja Látogatóközpont kiállítására és a Tűztoronyba – érvényes kombinált jegyek fél áron érhetők el ma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában