Tudatosan, fegyelmezetten a művészetért

2018.12.13. 13:00

Lírai realizmussal ragadja meg a valóságot – Pápán nyílt kiállítás Kiss László Zsigmond műveiből

Kiss László Zsigmond képzőművész-tanár kiállítását nyitották meg a közelmúltban a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színházépületének emeleti előterében.

Laskovics Márió

Kiss László Zsigmond képzőművész-tanár, Róka Norbert művelődésszervező és Mayerné Pátkai Tünde igazgatóhelyettes a kiállításmegnyitón Forrás: papa-ma.hu/Horváth Andrea

Kiss László Zsigmond képzőművész-tanár Kiskunhalason született 1949-ben. Az alap és középfokú iskoláit Pápán végezte, 1967-ben érettségizett a Türr István Gimnáziumban. Szegeden biológia-rajz szakon 1974-ben, majd a Képzőművészeti Egyetemen művészettörténet, ábrázoló geometria és művészi rajz szakon 1983-ban végzett. 1980-ban nősült, két gyermeke van. 35 évet tanított, Szanyban, valamint Pápán a Kilián György (jelenleg Weöres Sándor) Általános Iskolában és a református gimnáziumban. Alkotótáborokban gyarapította a képzőművészeti szemléletét. Talán legközelebb az akvarell áll hozzá, mert véleménye szerint e technika szépsége lenyűgöző és fegyelmezettségre is nevel. Bronzszobrai megtalálhatók köztéren Bakonytamásiban, Budapesten és Pápán. Csoportos kiállításokon Budapesten, Szegeden, Pápán, Veszprémben, Ajkán, Ábrahámhegyen, Balatonalmádiban szerepelt. Egyéni tárlatai Budapesten, Veszprémben, Pápán voltak – tudtuk meg.

Kiss László Zsigmond képzőművész-tanár, Róka Norbert művelődésszervező és Mayerné Pátkai Tünde igazgatóhelyettes a kiállításmegnyitón
Forrás: papa-ma.hu/Horváth Andrea

Legújabb, a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színházépületének emeleti előterében megvalósult, festményeket, kisplasztikákat, bronz- és kőszobrokat bemutató kitárulkozásának megnyitóján Róka Norbert művelődésszervező köszöntötte a megjelenteket, a február 12-ig látogatható tárlatot Mayerné Pátkai Tünde, a Pápai Református Kollégium Gimnáziumának igazgatóhelyettese nyitotta meg.

– Kiss László nyugdíjas tanárként, aktív alkotó művészként van jelen városunk életében a maga közvetlenségével. Szinte természetesnek vesszük, hogy vele, a műalkotásaival találkozunk a város közterein, középületeiben, iskoláiban, szakrális és egyéb helyeken. Az a fajta művész, aki két lábbal áll a földön. Miközben ki be jár két világ között, óriási önfegyelemmel, tudatossággal él és alkot. Szemlélődik, tervez, és a látványból újrateremt. Lírai realizmussal, a szeretet erejével ragadja meg a valóságot, amihez eszköz a tehetség, az ecset, a tempera, a fegyelem – méltatta egykori kollégáját Mayerné Pátkai Tünde.

A megnyitón verssel, zenével közreműködtek a református kollégium diákjai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában