kiállítás Veszprémben

2018.12.07. 11:00

Szakrális és mitológiai alakokat is megmintáz

M. Nagy József faszobrász munkáiból nyílt kiállítás a városháza aulájában a napokban.

Marton Attila

A népi és a barokk faszobrászat jellegzetességei is megfigyelhetők a kiállított alkotásokon

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A kiállításon 24 műve látható az alkotónak, köztük faszobrok, kisplasztikák és domborművek. Némedi Lajos alpolgármester köszöntőjében arról beszélt, M. Nagy József nagy műveltségű faszobrász, akinek világszerte sok helyen láthatók a munkái. Hozzátette, tizennégy éves kora óta alkot, a nevében található M. a Mester cím rövidítése, amellyel 1993-ban egyházi szertartás keretében ismerték el.

A népi és a barokk faszobrászat jellegzetességei is megfigyelhetők a kiállított alkotásokon
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Megjegyezte, Veszprémben közel húsz köztéri alkotása látható, és ennél is több található gyűjtőknél. Udvarhelyi Erzsébet, a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény igazgatója megnyitójában hangsúlyozta, M. Nagy József munkáin a népi és a barokk faszobrászat jellegzetességei is megfigyelhetők, szakrális, mitológiai és profán témákat is feldolgoz. A tárlaton Assisi Szent Ferencről, Szent Erzsébetről, a mitológiai Daphnéról és Sarolt fejedelemasszonyról készült alkotásai is láthatók. Elmondta, a művész Ukkon született 1943-ban, 1982 óta él Veszprémben. Huszonöt hazai településen közel 70 szobra, domborműve vagy emlékműve tekinthető meg, és számos műalkotása lelt otthonra hazai és külföldi gyűjtőknél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában