Bálint József tanít és adományoz is

2019.01.22. 07:00

A Magyar Kultúra Lovagja lett a megyénkhez kötődő faszobrász

A Magyar Kultúra Lovagja címmel ismerte el Bálint József faszobrász több évtizedes alkotó, hagyományőrző, értékteremtő munkásságát a Falvak Kultúrájáért Alapítvány.

Tisler Anna

Bálint József és ifj. Molnár Gábor, az író fia december elsején a Molnár Gábor-szobor avatóünnepségén a parkerdőben

Fotó: Tisler Anna

A díjat január 19-én Budapesten, a Stefánia Palotában adták át a Jenőn élő, de Veszprém megyéhez sok szállal kötődő alkotónak. Idén 19 személy részesült az elismerésben.

Bálint József és ifj. Molnár Gábor, az író fia december elsején a Molnár Gábor-szobor avatóünnepségén a parkerdőben Fotó: Tisler Anna

A díj odaítélésének indoklásában szerepelt, hogy Bálint Józsefnek sok köztéri alkotása látható az országon belül és kívül egyaránt, melyeket adományként ajánlott fel a településeknek, önkormányzatoknak. Így az anyagilag hátrányban lévő térségben élők is élvezhetik azt a lelki és szellemi többletet, amelyet a kultúra nyújt.

Nemcsak alkot, hanem át is adja az alkotás örömét és az ahhoz szükséges tudást. Alkotótáborok szervezője, vezetője és aktív résztvevője, 2018-ban egy hetet töltött a székelyföldi Csittszentivánon. Szívesen adja át a tudását azoknak, akik érdeklődnek, a fafaragás ugyanis nemzeti kincsünk, egy művészeti ág, amely sok minden kifejezésére alkalmas.

Megyénkben Ajkán és Pápán láthatók a faszobrász köztéri alkotásai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában