Jelentős összeg a kultúra javára

2019.01.24. 07:00

Díszoklevelet kapott a Pápa Városi Televízió

A város kulturális értékeinek megőrzése, ápolása terén hosszú időn át kifejtett tevékenységéért 2019-ben a Pápa Városi Televíziót tüntették ki Pro Cultura Díszoklevéllel.

Polgár Tibor

Varga András a Pro Cultura Díszoklevél átvételekor. Mögötte Bognárné Novák Ilona és Bódi László

Fotó: Polgár Tibor/Napló

Az elismerést a magyar kultúra napja alkalmából tartott ünnepségen adták át a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ (JMSZK) színháztermében.

Varga András a Pro Cultura Díszoklevél átvételekor. Mögötte Bognárné Novák Ilona és Bódi László Fotó: Polgár Tibor/Napló

A rendezvényen Áldozó Tamás polgármester osztotta meg gondolatait a szép számban egybegyűltekkel. Mint mondta, az ilyen megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi, szellemi értékeinket.

A városvezető kiemelte, februárban kerül a helyi képviselő-testület elé a 2019. évi költségvetési javaslat, aminek előirányzatai alapján az értékőrzéssel és -közvetítéssel foglalkozó pápai kulturális intézmények és szervezetek közel egymilliárd forintot költhetnek el idén. Ennek az összegnek a fele helyi adóbevételekből származik, tehát a javaslat szerint a helyben beszedett adók 20 százalékát a magyar kultúra javára, a pápai lakosság kulturális javakkal való szolgálatára fordítja az önkormányzat.

Áldozó Tamás kitért arra is, hogy a digitalizáció a kultúra közvetítéséhez is segítséget nyújthat. – A lehetőségek korlátlanok. Nekünk mégis azokat a nehezen felismerhető ösvényeket kell azonosítanunk, amik biztosítják, hogy van helye a hagyománynak, az értékteremtésnek, az értékközvetítésnek a kütyüvilág dimenzióiban is – fogalmazott Pápa polgármestere.

A beszédet követően a Pápai Kurjantók nevű formáció bakonyi dalokat énekelt, majd átadták a Pápai Amatőr Művészeti Mozgalomért Alapítvány (PAMMA) és a JMSZK által alapított Pro Cultura Díszoklevelet, amivel a Pápa Városi Televíziót tüntették ki idén. Az elismerést Varga András, a tévé főszerkesztője vette át Bognárné Novák Ilonától, a JMSZK igazgatóhelyettesétől és Bódi Lászlótól, a PAMMA kuratóriumi elnökétől. Ezután a Keresztben jégeső című ünnepi műsorban Cseh Tamás Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zeneszerzőt idézte meg két alkotótársa, Bereményi Géza író, filmrendező és Másik János zenész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában