Nyugdíjasok ünnepe

2019.01.31. 07:00

Tehetség és hagyománytisztelet a Ki mit tud?-on

Egyéni és csoportos produkciókkal lehetett nevezni a IX. országos nyugdíjas Ki mit tud? veszprémi elődöntőjére. Az Agóra Veszprém Kulturális Központban tartott rendezvényről 19 induló jutott tovább a középdöntőbe.

Szauder Rita

A hajmáskéri Vadgalamb néptánccsoport a Kalocsai pillanatok című néptáncprodukciót adta elő a rendezvényen Fotó: Balogh Ákos

A megyei jelentkezők egyéni és csoportos produkciókkal nevezhettek. A fő szervező Hontravel Kft. képviseletében Vadaszán Aurélia köszöntőjében kiemelte: a nagy érdeklődésre való tekintettel az elődöntőket idén is több helyszínen, összesen 25 városban szervezik azért, hogy a kisebb településeken működő nyugdíjasklubok számára is bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak. A veszprémi elődöntőn 21 produkciót láthatott a közönség, melyeket a színpadképességük alapján bírált el a zsűri.

A versenyzők több kategóriában nevezhettek énekes vagy hangszeres produkcióval, vers- és prózamondással, színjátszással, tánccal, egyéb színpadi produkcióval. Az elődöntő a Veszprémi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesületének támogatásával és a Táborállás Daloskör mint házigazda együttműködésével valósult meg.

Ábrahám Emilné, a daloskör csoportvezetője, egyben az érdekképviselet vezetőségi tagja érdeklődésünkre elmondta: a középdöntőt és a döntőt áprilisban, illetve májusban rendezik Harkányban, ahol a versenyzőket kategóriánként értékeli a szakmai zsűri, emellett minősítést is kapnak. „Ennek jelentősége, hogy a résztvevőket az élő kultúra további ápolására és a hagyományőrzés folytatására is ösztönzi. Az ilyen rendezvények hatalmas színfoltja, hogy valódi értéket képviselnek, elismerik és tisztelik a nemzedékünk által befektetett munkát.”

Ha­gyomány, hogy a daloskör a közönséggel együtt is elénekel egy népdalt. Idén ez az Erdő, erdő, de magas a teteje című, a Somogy megyei Berzencéről származó magyar népdal volt, melyet Seemayer Vilmos gyűjtött 1935-ben, és Bartók Béla füzetében szerepel Új magyar népdal címmel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában