A pincétől a padlásig

2019.02.15. 16:00

Egy legendás épületről hangzott el előadás a Veab Tudósklubban

Kétszázötven éve, 1769. május 13-án rakták le egy nevezetes veszprémi, várbeli épület alapkövét. Ez volt az apropója annak az előadásnak, amelyet Márkusné Vörös Hajnalka, a MNL Veszprém Megyei Levéltárának főlevéltárosa tartott a Veab februári Tudósklubjában.

Őrsi Ágnes

Márkusné Vörös Hajnalka, a MNL Veszprém Megyei Levéltárának főlevéltárosa és Pósfai Mihály Veab-elnök

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A prezentációt Balassa László és Kralovánszky Alán emlékének ajánlotta azzal a megjegyzéssel, ha élnének, avatottabb előadók lennének. Az érdeklődők nagy száma, a mindvégig fogva tartott figyelem azt bizonyította, hogy érdekes, tanulságos, kellemes estét kapott a szerdai hallgatóság a Vár utca 37.-ben, azaz a Dravecz-házban. Ha végigsétálunk a Vár utcán, a paloták, épületek olyan egységes képet mutatnak, mintha egyszerre készültek volna, pedig nem így volt.

Márkusné Vörös Hajnalka, a MNL Veszprém Megyei Levéltárának főlevéltárosa és Pósfai Mihály Veab-elnök Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az előadó mesélt a vár történetéről, funkciójának változásairól; térképen mutatta a legelső földvár sáncait, majd a végvárkorszak falait, végül pedig a 18. században épült támfalat, amely a külső és belső várat fogta körül. A falak nemcsak az igényekre, a kor adta technikai lehetőségekre utaltak, hanem arra is, hogyan nőtt meg a vár alapterülete a dolomitsziklán. Halottunk a falakon belül zajló életről, az ott felváltva élő fegyveres erőkről, a hit embereiről; reformátusokról, katolikusokról. Legnagyobbat a 18. században változott a veszprémi vár képe; eltűntek a kicsi házak, zegzugos utcácskák, paloták kezdtek épülni az egyetlen utca két oldalán. Ezek egyike volt Dravecz József olvasókanonoké, aki egyházi méltóságának, anyagi lehetőségeinek megfelelő épületet emeltetett a kor jeles mesteremberével, művészével, Fellner Jakabbal. Fellner meghívásra érkezett a városba alig egy évvel a Dravecz-féle alapkőletétel előtt, és a további években szépséges barokk épületekkel ajándékozta meg a tulajdonosokat és az utókort.

Érdekes, hogy Dravecz kanonok viszonylag későn, harmincöt éves korában lett plébános, ötvennyolc évesen Veszprémben egyházi szolgálattevő, és hetvenkét éves volt palotája alapkőletételekor, de nemcsak az épület elkészültét érte meg, hanem utolsó négy évében a hatalmas, a fél Dunántúl területét kitevő veszprémi egyházmegyét is irányította. Nem ő volt a püspök, de az első ember helyén éppen nem ült senki. A gazdag életútról szóló, dokumentumokkal, korabeli metszetekkel illusztrált előadás végén a Veab-elnök, Pósfai Mihály meghívására a hallgatóság megnézte az évszázadokról tanúskodó Dravecz-házat a padlástól a 16. században vájt-épített pincéig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában